САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ПОЉОПРИВРЕДНИХ УДРУЖЕЊА :: Semberija INFO ::

 

САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ПОЉОПРИВРЕДНИХ УДРУЖЕЊА


Пољопривредници увијек имају проблем, било да је година родна као ова, али и онда када не роди, када се засије или не засије, увијек се јављају проблеми пласмана или недовољних количина сировина за прераду, изјавио је градоначелник Бијељине Мићо Мићић током данашњег разговора са представницима пољопривредних удружења Семберије.

 „Тренутно имамо проблем како да пласирамо велики број товне јунади и свиња. Због пандемије вируса корона јавио се проблем трговања и комуникација. Већ смо остварили контакт са Министарством спољне трговине и економских послова, тражећи начин како да извеземо јунеће месо у Турску и неке друге земље. У међувремену је снижена и цијена јунећег меса. Предсједници пољопривредних удружења представљају спону између Градске управе, Одјељења за пољопривреду и Аграрног фонда са пољопривредним произвођачима. Они нам дају приједлоге како да рјешавамо проблеме и како да изнађемо адекватна рјешења“, изјавио је градоначелник Мићић, нагласивши да помоћ треба пружити онима којима је тренутно најтеже.


Стеван Тривковић, начелник Одјељења за пољопривреду у Градској управи Бијељина изјавио је да су сви сектори у привреди, па и сектор пољопривреде, оптерећени проблемима у овој години.

 „ Циљ је да покушамо изнаћи рјешења за пољопривредне произвођаче у наредна три мјесеца, до краја ове године. Желимо да израдимо и регистар пољопривредних произвођача, јер нас чека наредена година, када желимо остварити конкретнију сарадњу са ЕУ фондовима. У градском аграрном буџету обезбијеђено је додатних 500.000 КМ, тако да ће са 1,6 милиона КМ бити исплаћени сви подстицаји пољопривредним произвођачима.

Осврнувши се на проблем око интервентног откупа јунади, Тривковић је изјавио да је за Семберију, осим раније одобрених 1.000 јунади, одобрено да се откупи још додатних 200 јунади. Крајем октобра вршиће се нова расподјела до сада неиспуњених квота за месопрерађиваче који могу да откупе додатни број товне јунади. 

Semberija info