ФОТОГРАФИЈОМ ДО ПОСЛА :: Semberija INFO ::

 

ФОТОГРАФИЈОМ ДО ПОСЛА


Удружење Глувих и наглувиј регије Бијељина је, слиједећи препоруке Европске уније,  преко организације АРТ из Србије укључено у нови програм оспособљавања глувих лица за самозапошљавање.
 
Глуви спадају у категорију ју радно најспособнијих особа с инвалидитетом, али због проблема у комуникацији тешко добијају посао. Удружење глувих и наглувих регије Бијељина стално се бори  да створи мјесто гдје  се особе оштећеног слуха могу показати и доказати, па самим тим ни овај пројекат  ,,Фотографијом до посла“  није другачији. Циљ пројекта је побољшање положаја глувих и наглувих особа у друштву кроз пружање адекватне подршке, овај пут кроз савладавање вјештине фотографисања.
 
-Циљ пројекта је био заинтересовати младе за овај вид посла у ком се тражи креативност и смисао за лијепо, а није нужно потребна нека комуникација. Овдје до изражаја долази умјетнички нерв и способност за самосталну организацију посла, појашњава координаторка пројекта Дубравка Остојић која је  предсједница Савеза глувих Републике Српске.

 
Нажалост, због ограничења везаног за пандемију корона вируса  било је могуће примити само ограничен број полазника. Њихов број је минимализован како би могли да испоштују мјере заштите и препоруке Института за јавно здравство РС.
 
- Проблем је настао и због обавезног ношења заштитиних маски које су блокирале читање говора са усана  као вида комуникације глувих. Срећом инструкторка је била глува дјевојка Наташа Ђурић, мастер графичког дизајна из Вишеграда,  која се одлично снашла у овој ситуацији, каже  координаторка пројекта Дубравка Остојић.
 
Како је истакла,  та мала група је имала доста среће са временом, па су могли стално бити на отвореном. Фотоапаратом су биљежили мотиве на градским улицама, у Градском парку и  у Етно селу Станишић. Изабране кадрове претварали су у приче- топле и пријатне.
 
Оно што желе посебно истаћи  је мурал који су урадили на зиду Удружења глувих и наглувих које се налази у старом Занатском центру, код водоторња.
Мурал који су урадили на симболичан начин приказује њихов свијет тишине, а порука је ,,Говоримо рукама, слушамо очима, не чујемо ушима“.
 
-Поводом обиљежавања Међународног дана глувих у Градској галерији смо 26. септембра приредили  изложбу фотографија насталих током реализације пројекта ,,Фотографијом до посла“. Показали су шта су научили, а посјетиоци су могли да се увјере како су њихове фотографије испуњене емоцијом, зраче топлим порукама, искрене су и комуникативне, истиче Дубравка Остојић додавши да је том приликом предсједник удружења Радиша Петровић уручио  захвалнице установама и појединцима  који су у овој тешкој години несебично помогли својим глувим суграђанима.

Semberija info