РАЗГОВОР О РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРОЈЕКТА ПЛОВНОСТИ РИЈЕКЕ ДРИНЕ :: Semberija INFO ::

 

РАЗГОВОР О РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРОЈЕКТА ПЛОВНОСТИ РИЈЕКЕ ДРИНЕ


Представници „Вода Српске“, локалних заједница уз Дрину, с обје њене обале, од Бијељине до Зворника, као и представници привреде, разговарали су данас о реализацији пројекта који се тиче пловности ријеке Дрине до Зворника.

Мирослав Миловановић, директор „Вода Српске“ подсјетио је да је прије неколико мјесеци градоначелник Бијељине Мићо Мићић покренуо  иницијативу која је проистекла из стратешког документа који је у 2015. години усвојила Влада РС и Народна скупштина РС, а ријеч је о Стратегији интегралног управљања водама широм РС. У склопу стратегије постоји и анекс који говори о интегралном управљању водама у доњем току ријеке Дрине и који предвиђа различите могућности развоја када је у питању ток Дрине на овом подручју.

„Постигли смо висок степен разумијевања и заинтересованости за све оно што треба да се догоди у наредном периоду, а везано је за припрему пројекта пловности Дрине до Зворника. И „Србија воде“ су заинтересоване за овај пројекат и у потпуности подржавају ову причу. Ускоро ће бити организован и састанак у предузећу „Србија воде“ у Београду, гдје ће се разговарати о заједничком финансирању израде студије економске оправданости  пројекта везаног за пловност Дрине. Сљедећи корак би био израда пројектног рјешења и изналажење средстава за његову реализацију. Од овог пројекта бенефите би имале локалне заједнице с обје стране Дрине, од Зворника до Бијељине, као и предузеће „Алумина“. У питању је пројекат који поразумијева управљање водама, заштиту од поплава, развој привреде и туризма. То би била вишемилионска инвестиција. У наредној години треба да заживи и регионални пројекат „Сава – Дрина“ који подржава Свјетска банка и који подразумијева да се у наредних пет година повуче око 220 милиона долара за његову реализацију, а након тих пет година још толико новца. Ту видимо простор да Србија и Република Српска, заједно са локалним заједницама и водопривредним предузећима  заједнички учествују у аплицирању за та средства. У наредној години би требало имати студију економске оправданости, након чега би се ушло у реализацију овог пројекта“, изјавио је Мирослав Миловановић, директор предузећа „Воде Српске“.
Зоран Јевтић, предсједник општине Мали Зворник изјавио је да је ријеч о огромном пројекту који би пуно значио за све општине уз Дрину.

„Некада је Дрина била пловна од ушћа до Зворника. Привреда би имала користи од тога. Дрина значи пуно на плану туризма, јер би уређењем обала привукли туристе. У Зворнику имамо проблем са чврстим отпадом, тако да и то треба рјешавати. Разговарамо и о заједничкој индустријској зони Зворник – Мали Зворник. Овим пројектом бисмо сви добили пуно. Велика инвестиција је у питању и не може се реализовати преко ноћи“, изјавио је Зоран Јевтић.
Стево Савић, представник „Алумине“ изјавио је да пројекат интегралног управљања водним ресурсом Дрине доноси бројне бенефите локалним заједницама и привреди овог краја.

„Нас интересује успостављање пловног пута Дрина – Сава – Дунав, све до Констанце, јер бисмо могли превозити робу према Шпанији, Кини, Русији и другим свјетским лукама. Тренутно „Алумина“ годишње манипулише са више од два милиона тона сировине и готових производа. Због тога подржавамо овакав пројекат“, изјавио је Савић.

Семберија инфо