ОПАСНИ ИЗАЗОВ ХАРА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА: ДЈЕЧЈА ИГРА ИЗАЗИВА ОПЕКОТИНЕ, СТРУЈНИ УДАР И СМРТ


Foto: WCNC/Youtube/printscreen
Нова игра изазова под називом ’’Оутлет/пеннy цхалленге’’ постала је све популарнија међу дјецом и младима у свијету без обзира на то што може изазвати озбиљне посљедице.

Стручњаци упозоравају да пуњач иако није у потпуности прикључен у утичницу ипак омогућава пуњење уређаја, а често се као нуспојава појављују уништене инсталације о чему су извјештавали бројни свјетски медији.

Колико је ова игра узела маха доказ је и посљедњи полицијски извјештај из Масачусетса гдје су двојица тинејџера оптужена за изазивање пожара у ’’Витман – Хенсон’’ средњој школи и против њих је покренут кривични поступак због покушаја паљења државне установе и уништавања јавне својине.

Поред материјалне штете, ова игра нанела је бројним учесницима и тјелесне повреде у виду опекотина, а надлежни упозоравају да, у зависности од врсте инсталације, може доћи и до изузетно јаког струјног удара који може изазвати смрт.


Апел родитељима

Поводом појаве нових игара изазова на интернету у којима учествују дјеца и млади државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Србије Татјана Матић, апеловала је на родитеље, старатеље и наставнике да саветују дјецу да не учествују у таквим играма и да обавезно пријаве случај Националном контакт центру за безбједност дјеце на интернету на број телефона 19833.
 
– Надзор одраслих над понашањем дјеце и младих приликом коришћења нових технологија је кључан за повећање њихове онлајн безбједности. Најмлађи корисници интернета су најрањивија корисничка категорија, јер иако су вјешти у употреби технологија, немају довољно животног искуства нити критичке свијести да увиде све онлајн опасности. Такозване онлајн ’’игре изазова’’ које дјеци и младима дјелују занимљиво и узбудљиво могу озбиљно да угрозе њихову безбједност, због чега је веома важно да се разговара са њима о могућим негативним посљедицама – изјавила је за Блиц секретарка Матић.

Према њеним ријечима, правило број један приликом коришћења интернета је не прихватати захтјеве од непознатих особа, што укључује и захтјеве и приједлоге за учешће у таквим играма, чак и када постоји притисак вршњака да одговоре на такве онлајн изазове.


– Дигиталне технологије могу да подстичу креативност дјеце и младих и на безбједан начин, због чега су едукација и превенција кључни за развој дигиталне писмености и безбједности – поручила је секретарка Матић.

Како би заједно спријечили овакве, али и пуно озбиљније штете, нужно је разговарати и едуковати дјецу поручују из Националног контакт центра за безбједност дјеце на интернету и подсјећају да онлајн изазови могу бити веома опасни и за собом могу оставити бројне жртве као што је то био случај са игром Плави кит ’’Блуе Wхале цхалленге’’ због које је десетине тинејџера широм свијета извршило самоубиство.

Од дављења до падања у несвјест и сјечења

Стручњаци су успјели да се изборе са застрашујућим играма као што су Плави кит и Момо, али никако не могу да стану на крај изазовима који постоје још из доба прије интернета, а који су сада нашли своје мјесто и у виралном свијету.

Тренутно интернетом круже изазови као што су ’’Цуттинг цхалланге’’, током којег млади једни друге подстичу на сјечење тијела ножем, скалпелом или жилетом, затим ’’Дринкинг Цхалланге’’ који поједностављено представља надметање у количини попијеног пића или неке друге течности а ту си и ’’Цхокинг гаме’’, односно игра дављења током које је потребно ставити што више различитих ствари у уста као и ’’Пассоут гаме’’ током које је потребно зауставити дисање све до тренутка пада у несвјест.

(српскаинфо.цом)