Обука управљањем дроновима постаје дио редовне наставе руских ђака и студената :: Semberija INFO ::

 

Обука управљањем дроновима постаје дио редовне наставе руских ђака и студената


Foto: Tanjug
Нови федерални образовни програм о управљању беспилотним летјелицама требало би да буде у потпуности покренут у школама и на факултетима од 1. септембра 2024. године, изјавио је први потпредсједник владе Андреј Белоусов послије састанка владине комисије за развој беспилотних авионских система (УАС).

“Потпуна спремност програма мора да буде обезбјеђена од 1. септембра, када студенти почињу наредну школску годину, потребно је да се програм покрене у јулу”, рекао је он, објављено је на сајту руске владе, пренио је Интерфакс.

У оквиру савезног пројекта “Подстицање потражње за домаћим УАС”, 1. јула отварају се специјализовани клубови у 523 школе, а центри за практичну обуку за учење управљања беспилотним летјелицама биће отворени у 30 факултета.

Образовне установе које учествују у пројекту обећавају да ће бити опремљене дроновима за обуку и особљем за организовање обуке. 

У пројекту учествује 30 региона. 

Укупно ће у оквиру овог програма бити купљено више од 17.000 тренажних дронова. 

Куповине морају бити објављене прије 1. маја.

Бјелоусов је задужио Министарство просвете да даље ради са Федералном агенцијом за ваздушни саобраћај по питању сертификације припремљених образовних програма и наставника.

(Танјуг)