Ултрамаратонац Александар Кикановић из Лознице: Република Српска је за мене као моја кућа :: Semberija INFO ::

 

Ултрамаратонац Александар Кикановић из Лознице: Република Српска је за мене као моја кућа


Ултрамаратонац Александар Кикановић из Лознице, иза себе већ има два хуманитарна маратона, а данас, 17.  фебруара, кренуо је из Бијељине на сљедећу етапу трчања према Москви. 

- Претпрошле године сам трчао под Острог, како бих помогао Дарији Петровић из Бање Ковиљаче, а прошле године сам трчао до Хиландара и помогао сам Николи Стакићу. Овогодишњи маратон трчим у име братства Србије и Русије и нисам желео да прескочим Републику Српску која је за мене као моја кућа, овдје живи моја сестра са породицом и зе мене не постоји граница на Шепку. Пут до Русије трајаће непуна три мјесеца, а циљ ми је да 9. маја стигнем у Москву и за Дан побједе предам икону Светог Георгија предсједнику Русије Владимиру Путину”, рекао је Кикановић који се из Бијељине враћа у Шабац и креће пут Суботице, а потом у Мађарску, Словачку, Пољску, Бјелорусију и Русију.



Кикановић се шест мјесеци активно припремао за маратон, али без обзира на протеклих тешких шест, те три мјесеца која су пред њим, жеља му је да допринесе зближавању православног народа. На пут са њим је кренуо и његов друг Никола, који ће га пратити  бициклом, а уз њих иде и камп кућица. 

- Дневно ћу у просјеку трчати 40 километара, а два дана у седмици ћу одмарати како би издржао напор и како бих успјешно трчао 2.350 километара. Велику подршку сам добио од Града Лозница и градоначелника Видоја Петровића, те Ненада Поповића који је у Србији главни за српско-руско пријатељство. Велику подршку имам и од Ноћних вукова који су дошли у Лозницу да ме испрате, а они ће ме и дочекати у Москви, како бисмо заједно кренули ка Црвеном тргу на Дан побједе”, рекао је Кикановић.

У име Градске управе, Кикановића је испратио замјеник градоначелника Предраг Јовић.
- Александар Кикановић је на овај начин указао велику част не само Бијељини, већ и цијелој Републици Српској, јер је ријеч о изузетном подухвату. Заједништво нам је потребно свима, а надам се да ће се мотив који руководи Кикановића и његове пријетеље,  рефлектовати на друге, јер не само да желе да допринесу зближавању православног народа, већ помажу онима којима је помоћ потребна”, рекао је Јовић испраћајући Кикановића на маратон дуг 2.350 километара.

Семберија ИНФО - О. Стјепановић
Фото - Б. Милошевић