Реалова егзекуција Луке Модрића :: Semberija INFO ::

 

Реалова егзекуција Луке Модрића


Камере шпанске телевизије више су га пута "тражиле" на клупи Реала. Лука Модрић скупио је више таквих кадрова у протеклих два мјесеца сезоне него у свих 11 година мадридске каријере. Ове сезоне је отпочела Реалова егзекуција хрватског аса.

Шпански медији још су током утакмице Ђирона-Реал Мадрид истицали оквире под егидом "Случај Модрић". Хроничари Реала бавили су се неуобичајном сликом тужног Модрића. Шта се заправо догађа, најчешће је питање. Није ствар у томе да Лука Модрић игра мање него претходних сезона, јер је то логично његовим годинама.

Није ствар ни у томе да је стартао само три од 9 овосезонских утакмица Реала у Ла Лиги и Лиги шампиона. Ствар је заправо у, сада већ врло јасној, бруталној егзекуцији легенде Реал Мадрида! Један од најважнијих играча протеклих десетак година, практично је преко ноћи сведен на статус резерве чије учешће у утакмици није важно. Другачије си је тешко објаснити одлуке тренера Карла Анћелотија, да га у двије утакмице, са слабим Лас Палмасом и у суботу у Ђирони, остави на клупи као да је у питању неки небитан играч.

Понашање тренера Карла Анћелотија према играчу који је дао велики допринос (и) његовим трофејним досезима у двије ере у Реалу (2013.-2015., 2021.-24.), у којима је освојено 10 трофеја (2 Лиге шампиона, 2 свјетска наслова, 1 шпански наслов те 2 национална купа и 1 супер куп, 2 европска супер купа), одаје безобзирност којој је тешко пронаћи повод. И сасвим је свеједно да ли то Анћелоти ради по налогу клуба или због својих идеја вођења екипе. Његове одлуке су врло некоректне према Модрићу, а о чему ламентирају чак и оних новинари у Мадриду који су подстицали да се у Реалу треба наставити са млађим снагама те привикавати на живот без легенди какве су Модрић и Крос. При том треба имати у виду да је Модрић са 38 година не само феномен трајања у свјетским оквирима, него је то посебно и сензационално за навике Реал Мадрида и његовог боса, Флорентина Переза. Дуга је листа великана Реала који су отишли из клуба практично приморани од стране клуба, и који су се разишли са клубом живота (каријере) на врло груб начин. Логично себи је поставити питање, зашто је Лука Модрић размишљао у правцу да му се то неће догодити?
Прије свега хрватски маестро догурао је до 37 година као неупитни стартер. Што је већ указивало да има другачију динамику каријере у односу на Бутрагења, Касиљаса, Раула, Марсела и сличне великане "Бланцоса". Модрић је казивао и у интервјуима да је свјестан својих година и да не може више играти исти број утакмица као и прије, али увијек би истакао да док га тренери и клуб желе а он се осјећа да може, остати ће у Реалу. Слично каква му је поставка и по питању репрезентације.

У финишу прошле сезоне Анћелоти је казао Хрвату да жели његов останак те је јавно нагласио како сматра да играчи као Карим Бензема, Лука Модрић и слични морају закључити своју каријеру у Реалу. То што је јавно говорио казао је и предсједнику Флорентину Перезу. Управо темељем тих разговора, и темељних осигурања да ће га третирати играчем као и друге, дакле да игра-не игра на основу форме и учинка, Модрић је пристао на продужење уговора до 2024.године. Да би остао у Реалу капетан Хрватске захвалио је на понуди из Саудијске Арабије која је имала оквире Бенземиног уговора, дакле стотине милиона евра. Јаснији знак привржености Реалу и поготово жеље да жели још играти на највишим котама фудбала, Модрић није могао послати. Његов став је одушевио Флорентина Переза, јер је умањивао одјек јавног става да је безобзиран према заслужним играчима Реалове историје. Је ли Перез имао фигу у џепу када је Модрићу казао да је сретан што остаје и да можда опет идуће године могу потписати нови једногодишњи уговор...?
Понашање предсједника Реала, који је "одједном" хладни посматрач збивања око "случаја Модрић", оснажује тезе мадридских хроничара да је вођство клуба дало упутства Анћелотију у погледу избора тима. Лаконски речено, нису Перез и директор Хозе Анхел Санчез наредили тренеру да не игра Модрић, али су му дали дипломатски до знања да приоритетно желе "младе лавове" на терену. Ту се прије свега мисли на Чукаменија, Камавингу, Валвердеа, Белингама, нешто мање на неочекивано задржаног Себаљоса. Анћелотти је још за вријеме дугог боравка у АЦ Милану стекао ауру да је "војник клуба". Или како би му критичари злурадо пришили, "човјек компаније". У Реалу је Италијан то демонстрирао у више наврата, а поготово откако је прије двије године неочекивано враћен у Мадрид. Подсјетимо се, Анћелоти је био у првом мандату тренер од 2013. до 2015., а Перез га је најурио супротно његовој жељи за останком, јер је сматрао да је одвећ попустљив према играчима, нема дисциплине и форсира "неке" играче. Анћелоти је јако тешко поднио тај отказ, и годинама је говорио да би се радо вратио у Реал и да су му услови небитни. Скоро сви су се изненадили када се то и догодило 2021.године.

Анћелоти не крије да би волио и даље остати у Реалу и након идућег љета када му истиче уговор, и када би требао постати изборник Бразила. Да се њега пита био би тренер "Бланцоса" док год се бави овим послом. Је ли то разлог да слијепо извршава налоге Переза, или је збиља он тај који је, одједном процијенио да Модрић више не може?

Одговор лежи можда у разговору којег су играч и тренер имали пред одлазак Модрића на репрезентативно окупљање у септембру. Тада му је тренер казао да је прве три утакмице био на клупи јер је хтио пружити прилику младима да се покажу, али да ће након репрезентативне паузу он опет заузети мјесто у првој постави и играти. Иако је Модрић играо против Унион Берлина, и то јако добро, одушевивши хроничаре Реала, те га је уврстио и против Атлетико Мадрида као стартера, одмах је заредало двије клупе без минуте игре. Извадио је Модрића у градском дербију након 45 минута, не марећи да га је поставио на мјесто (полушпица) које му не одговара, те га потом маргинализовао. Као да га је хтио прогласити кривцем за тај пораз.

"Није истина да немам храбрости ставити Модрића и Кроса на клупу", казао је након тог дербија новинарима, иако је нејасно зашто би то требало уопште разматрати. Модрић је наиме прије тога био 4 утакмице на клупи, играо је никад мање у каријери. Штавише, Анћелоти је нелагоду у тумачењу "случаја Модрић" одао и кад је на опетовано питање зашто не игра против слабашног Лас Палмаса, казао:

"Модрић је био уморан...".
Дефинитивно муљање и мањак храбрости да јавно каже или да Модрић више не може играти озбиљан фудбал на нивоу Реалових амбиција, или да је клуб одлучио да требају играти млађи играчи. Прву тезу је тешко објаснити првенствено зато јер је "до јуче" Модрић играо на нивоу Реала. Друга је реалнија, али она тада потврђује да је Анћелоти тренер којем се вођство мјеша у изборе, а то је за онда за њега и било којег другог тренера у Реалу и Шпанији почетак краја вјеродостојности, наводи "Јутарњи лист". У свакој опцији како Реал а поготово Анћелоти према Модрићу су се понијели јадно и безобзирно.