Саудијски клубови потрошили више од милијарду долара на трансфере :: Semberija INFO ::

 

Саудијски клубови потрошили више од милијарду долара на трансфере


Послије потрошених нешто више од милијарду долара, у четвртак увече завршен је прелазни рок у Саудијској Арабији који је привукао пажњу фудбалског свијета.

Иако се фудбалер Ливерпула Мохамед Салах посљедњег дана прелазног рока није придружио Кристијану Роналду, Нејмару и Кариму Бенземи, изгледа као неизбјежно да ће и у будућности играчи из највећих европских клубова бити на мети саудијских клубова.

На основу пријављених накнада, саудијски клубови су потрошили нешто више од милијарду долара на играче, што је сврстава одмах иза Премијер лиге. Поред тога, ту су и плате играча, а само Роналдов уговор је наводно вриједан 200 милиона долара годишње.

Упркос очекивању да би Салах могао да буде последња супер-звезда која је пошла пут Саудијске Арабије, прелазни рок се завршио релативно мирно. Демарај Греј је из Евертона прешао у Ал Етифак, а Луис Фелипе је завршио прелаз из Бетиса у Ал Итихад.

Спекулисало се да би и играч Манчестер јунајтеда Џејдон Санчо могао да се придружи овом "егзодусу", али се то није догодило.

Транфери водећих саудијских клубова били су довољно спектакуларни, чак и без договора око Салаха посљедњег дана прелазног рока.

Роналдова одлука да се придружи Ал Насру у децембру отворила је пут за више фудбалских звијезда да дођу у ову земљу.

Побједници Лиге шампиона Н'Голо Канте, Садио Мане, Ријад Марез, Роберто Фирмино, Џордан Хендерсон, Фабињо и Ајмерик Лапорт придружили су се Бенземи и Нејмару као највеће звијезде прелазног рока.

Неостварене жеље саудијских клубова остали су, међутим, Лионел Меси и Килијан Мбапе.

Ал Хилал, најуспјешнији тим Саудијске Арабије са 18 титула, довео је Нејмара, Малкома, Рубена Невеса, Александра Митровића, Сергеја Милинковић Савића, Калидуа Кулибалија...

Роналдов Ал Наср је потписао Садиа Манеа, Отавиа, Ајмерика Лапорта, Марцела Брозовића и Алекса Тељеса, док је актуелни шампион Ал Итихад ангажовао Бензему, Кантеа и Фабиња.

Ал Ахли је у своје редове довео између осталих Фирмина, Мареза, Едуара Мендија и Франка Кесија, док је Ал Етифак на клупу смјестио Стивена џерарда а тим појачао Хендерсоном, Жоржињом Вајналдумом, Мусом Дембелеом.


БЕТА / БХРТ