Шта jе Ђоковићу преостало да "сруши" до краја каријере? :: Semberija INFO ::

 

Шта jе Ђоковићу преостало да "сруши" до краја каријере?


Новак Ђоковић се већ сада широм свијета назива најбољим тенисером у историји. Држи у фиоци бројне тениске рекорде, али му је преостало пар ствари које би могао још да сруши до краја каријере. Шта Новак јури до краја каријере?

Календарски слем

Једна од ствари којим би додатно зацементирао мјесто у историји је потенцијални Календарски слем. Овај назив односи се на то да играч у једној календарској години освоји сва четири Грен слема - Аустралијан Опен, Ролан Гарос, Вимблдон и УС Опен.

Новак је био близу овог успјеха 2021. године када је освојио прва три Грен слема, играо jе чак и финале четвртог слема, у Њујорку против Данила Медведева, али није издржао умор и притисак и остао је без Календарског слема.

Био је најближи у Опен ери да дође до таквог успјеха, а нови поход је кренуо сада у 36. години, тачније у 37. Освојио је поново прва два Грен слема, а ако узмемо да ће бити фаворит на трави Вимблдона, те да би могао Новак да игра и на УС Опену, јер више нема рестрикција. Није немогуће да поново нападне Календарски слем.

Било би то право достигнуће за дивљење. Нешто што би га додатно издвојило.

Да престигне Федерера на Вимблдону

Шљака као подлога припада Рафаелу Надалу и у то нема дилеме. Новак Ђоковић је са 10 Аустралијан опена и три УС Опена нашироко прихваћен као најбољи на бетону, а Роџер Федерер на трави. Међутим, могао би Новак и траву да присвоји себи.

Наиме, Федерер је освојио осам титула на Вимблдону, док је Ђоковић узео седам. Већ ове сезоне могао би да се изједначи са Швајцарцем, а можда и сљедеће сезоне да га престигне.

Када су титуле на трави у питању, Сампрас је освојио седам титула на Вимблдону у Опен Ери, а интересантно је да је Вилијам Реншо у ери пре Опен ере узео седам титула.

Какогод, Ђоковић ће отићи на Вимблдон ове године и имаће шансу да се изједначи по броју титула са Федерером. А, наредних година и да га претекне, зашто да не?

Да престигне Маргарет Корт

Када је Новак са освајањем Ролан Гароса престигао све мушке играче у историји, када је стигао до 24 Грен слем титуле, тениском свијету није преостало ништа друго него да крене да га пореде са тенисеркама.

Историјски су рекорди у женском тенису увијек били убједљивији јер су се појављивале доминантне играчице, а није била тако јака конкуренција.

Тако апсолутни рекорд држи Маргарет Корт са 24 титуле и има једну више од Новака. Потенцијално српски тенисер већ у овој сезони може да је престигне, па да затвори и тај дио приче једном за сва времена.

Да укочи Алкараса

Иако Рафаел Надал још није завршио каријеру, па тако не можемо са сигурношћу да кажемо да ће Новак завршити са највећим бројем Грен слемова у односу на највеће ривале, то је готово па извјесно.

Гледајући у будућност, играч који у овом моменту гледано може да има већи број Грен слемова у наредних 10 или 15 година. Већ сада можемо да кажемо да Алкарас никако неће имати конкуренцију као што су имали Ноле, Рафа и Роџер, па би можда он могао да буде тај ко ће напасти рекорд Новака Ђоковића.

Управо због тога Новак би евентуалним освајањем Грен слемова укочио развој овог младог Шпанца, и потенцијално себи додатно обезбиједио историјски трон.

Само треба да препише рецепт из Париза и побједу у полуфиналу. Не само да је Новак освојио Ролан Гарос, већ је онемогућио Алкараса да он освоји велики трофеј. Дупло добро.

Највише титула


Тријумфом на Ролан Гаросу у Паризу Новак је дошао до 94. титуле у каријери чиме се изједначио на трећем мјесту вјечите листе са Иваном Лендлом. Испред њега су само Џими Конорс (109) и Роџер Федерер (103).

Ова категорија се генерално не узима као најважнија јер је битније колико сте освојили оних тешких и најважнихих турнира, од саме бројке освојених турнира.

Али, ако Новак буде био расположен да у току наредних сезона одигра и неке мање турнире, бројка 94 лагано може да оде преко 100.

Олимпијско злато

Можда је и једина права категорија у којој је Ђоковић слабији од највећих такмаца су Олимпијске игре. Рафаел Надал има злато у синглу, Роџер Федерер исто злато из дубла са Вавринком, а Новак бронзу.

Потенцијално би 2024. године у Паризу могао да нападне златну медаљу. Ако и то освоји, онда ће додатно померити границе које су и овако невјероватно и немогуће високе.

И без свега наведеног Новак је најбољи играч у историји.

Али, све ово наведено биће му само додатни разлог и мотив да игра колико год му тијело и биологија буду дозвољавали.


РТРС / Спутњик