Катар је свијет – Мундијал отворен спектакуларном церемонијом :: Semberija INFO ::

 

Катар је свијет – Мундијал отворен спектакуларном церемонијом


ДОХА - Свечаном церемонијом отворен је 22. фудбалски шампионат свијета, који се ове године одржава у Катару.

16.15- Церемонија је завршена сензационалним ватрометом, а заставе земаља учесница виоре се на стадиону "Ал Бајт".

16.10 - Катарски емир шеик Тамим бин Хамад ал Тани поздравио је присутне и пожелио фудбалерима добру игру и сјајну представу, али и да све протекне у спортском духу: "Фудбал је оно што нас спаја".

-Желим вам добродошлицу и много среће свима - рекао је Ал Тани.

16:10 - Oбјављени су никад виђени кадрови који приказују почетке фудбала у Катару. Снимци припадају катарској краљевској породици.

16:05 - Јужнокорејска суперзвијезда Јунг Кук, члан групе БТС почео је музички програм и заједно са локалном звијездом Фахадом Ал-Кубаисијем отпевао песму "Сањари". То је једна од званичних пјесама Свјетског првенства у Катару.

16:00 – Микс бедуинске традиције и модерне технологије - пјесмом је одата почаст свим учесницама Светског првенства у Катару, а на стадиону влада еуфорија. Потом су се изведене службене пјесме протеклих првенстава. На терену стадиона “Ал Бајт” појавиле су се маскоте са претходних Мундијала

15:55 - На позорницу су ступили људи обучени у традиционалну катарску ношњу, а у рукама су држали мачеве. Мјесто су затим уступили заставама сваке од држава које учествују на Мундијалу.

15:45 - На почетку церемоније јавност се упознала с маскотом Свјетског првенства Лаебом. Лаеб је у овом моменту најпознатији турбан на свијету - стилизована марама карактеристична за арапски свет лебди изнад терена стадиона "Ал Бајт".

Његово значење је "супервешт играч" и инспириса је традицијом у Катару.

Након тога је услиједила почетна пјесма катарске пјевачице, а на позорницу је ступио наратор уводног текста, чувени глумац Морган Фримен.

-Постоји заједничка нит наде, радости и поштовања – поручио је каже Фримен.

15:35 - На стадиону "Ал Бајт" у Дохи почела је свечана церемонија отварања 22. Светског фудбалског првенства, који се ове године одржава у Катару. Програм од седам чинова водиће умјетници који ће покушати повезати катарску традицију са свјетском културом, а у својим наступима одаће почаст свим репрезентацијама које ће наступити на Свјетском првенству.

Послије церемоније игра се прва утакмица - домаћа селекција Катара играће против Еквадора, у оквиру Групе А.

Церемонија отварања на другом највећем стадиону првенства "Ал Бајту" припремана је читавих годину, а њен сценарио је креирао Италијан Марко Балич који је радио на сценаријима за чак пет отварања Олимпијских игара.

Свечану церемонију отварања, као и први меч на Мундијалу на стадиону "Ал Бајт" обезбјеђује полиција на камилама.

Катар је први домаћин Светског првенства који никада раније није учествовао на Мундијалу.

Катар - домаћин као ниједан други

Катар је најмања земља у којој ће се одржати Свјетско првенство са површином 11.581 квадратних километара и 2.795.000 становника.

Први пут у историји, Мундијал се организује у зимском периоду, а разлог су високе темературе у Катару у љетњем периоду.

Први пут у историји, утакмице Мундијала судиће и жене.

Последњи пут у историји на Мундијалу учествују 32 репрезентације, пошто ће већ 2026. године, у САД, Мексику и Канади на турниру играти 48 националних селекција.


Глас Српске / Агенције