НА КОГА СЕ ОДНОСИ ТРАМПОВА УРЕДБА О ЗАБРАНИ ИМИГРАЦИЈЕ У САД? :: Semberija INFO ::

 

НА КОГА СЕ ОДНОСИ ТРАМПОВА УРЕДБА О ЗАБРАНИ ИМИГРАЦИЈЕ У САД?


Предсједник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп потписао је уредбу о привременом обустављању имиграције у Америку која ће важити 60 дана.

Трамп је рекао да је таква мјера донијета да би се радна места, због актуелне кризе узроковане пандемијом корона вируса, сачувала за Американце.

Потенцијално, ако Бијела кућа тако одлучи у складу са епидемиолошком и економском ситуацијом, важење уредбе може и да се продужи.

Ко је све обухваћен уредбом?

Према анализи Института за миграциону политику из Вашингтона, ова уредба би могла да блокира зелене карте за чак 20 хиљада људи мјесечно, преноси Ројтерс.

Али, има и много изутетака.

Уредбом се привремено обуставља имиграција базирана на породичним везама, такозвано спајање породица, али су од тога изузети супружници оних који су већ у САД и имају зелене карте, као и њихова дјеца.

Такође, неће бити погођени они који су у процесу добијања зелене карте, а већ су у Америци.

Обуставља се имиграција на пословној основи, али уредбом нису обухваћени радници који у Америку долазе са визама на одређено вријеме, као што су радници на фармама, или они који долазе у САД са Х-1Б визама.

Од примјене уредбе су изузети доктори, медицинске сестре и остали здравствени радници, као и они чије се присуство у САД сматра "кључним" за борбу против пандемије.

Уредбом је предвиђена суспензија лутрије за зелену карту, преко које у Америку годишње може да дође и до 50 хиљада људи.

(Глас Америке)