МАНАСТИР У БОГОШТИЦИ КОД КРУПЊА - Засијаће светиња са свих страна :: Semberija INFO ::

 

МАНАСТИР У БОГОШТИЦИ КОД КРУПЊА - Засијаће светиња са свих страна


За Семберија инфо: Младен Василић

Манастир Богоштица, задужбина владике Лаврентија, у његовом родом селу Богоштици, посвећену икону Свете Тројеручице, ускоро ће да засија са свих страна, у брдима Рађевине, према чувеним светињама и предјелима од Рожња до Сокола.

Тим поводом јуче су, у светињи, детаљно разговарали Дарко Крапанџић, директор Електродиструбуције у Лозници, која покрива, поред осталог, и Рађевину и његов сарадник Ненад Васиљевић, који је, и као представник ЕД и једно време челник општине Крупањ, учествовао у изградњи богомоље од утемељења локације и опремања до изградње  храма, конака и помоћних здања.

У овој богомољи је реплика Негошеве капеле, ту је и чесма посвећена Десанки Максимовић, по којој носи име Дом пјесништва, по жељи епископа Лаврентија, уз богате духовне садржаје у готово нетакнутој природи Богоштице, давно назване Божјим селом.

Домаћин светиње, млади архимандрит Нифонт, који је годинама у њој гдје вриједно ради у свим њеним областима, од духовних до културних и домаћинских, показао је гостима шта је све до сада урађено и шта је велика потреба светиње и села.

Оцијењено је да је приоритет да се уради расвјета крај пута, који је ваљано, на молбу епископа Лаврентија,  урађен на радост мјештана тог и околних села, богомоље и њених вјерника и ходочасника који стижу са свих страна.

- Владика је, као ријетко ко из нашег рода и краја, освијетлио духовно и културно све нас - кажу Карапанџић и Васиљевић. - Као одговорни људи, дужни смо да урадимо оно што је најважније за светињу, па ћемо, с тим у вези, да учинимо све што можемо, у сарадњи са локалном влашћу, да богоштички храм засија жељеним сјајем, који ће бити од благодети свима.

Архимандрит и гости били су одушевљени када су чули за разговор светог владике Николаја и славног нашег научника Николе Тесле у Америци, Владика је питао Теслу, да ли се види струја на што је геније из Смиљана одговорио;.Не!

- Што, онда, неки, траже да виде Бога - рекао је лелићки светац објашњавајући тако да се не виде ни Бог ни струја, Теслин изум, а служе, на најбољи начин, читавом свијету.

-Струја је божански плод, нашег побожног Тесле, сина православног свештеника, а владика Николај, чија је дјела објелоданио владика Лаврентије, био је највеће чедо нашег рода, после Светога Саве, који нас је просвјетљивао својим дјелима и мисијама -истичу Карапанџић и Васиљевић. Тако и ми дјеламо нашем роду, Богу и нашој Цркви која нас је сачувала.