Први кинески путнички авион Ц919 обавио први комерцијални лет :: Semberija INFO ::

 

Први кинески путнички авион Ц919 обавио први комерцијални лет


Први кинески путнички авион домаће производње полетио је на свој први комерцијални лет у настојању Пекинга да се у производњи такмичи са западним индустријским гигантима Боингом и Ербасом.

Авион кинеске производње Ц919 данас је на свом првом лету авио-компаније "Чајна истерн ерлајнс" превезао око 130 путника, преноси Асошиејтед прес.

Авион је полетио јутрос са аеродрома Хонгћао у Шангају и два сата касније слетио у Пекинг, а на његовој бочној страни је натпис "Први на свијету Ц919".

На друштвеним мрежама круже видео снимци на којима се види како путници и особље авиона пјевају "Оду домовини", а путник који је први купио карту на том лету добио је част да први изреже торту.

У Пекингу је авион на писти за слијетање дочекан церемонијом током које су два водена топа направила "водену капију", кроз коју је Ц919 прошао.

Кинеска државна компанија "Commercial Aircraft Corporation of China" произвела је Ц919, али многи његови дијелови, укључујући моторе, долазе из иностранства.

Компанија планира да производи 150 авиона Ц919 сваке године у наредних пет година, према ранијим извјештајима медија.

Ц919, који је био развијан 16 година, има максимални домет од око 3.500 миља и дизајниран је за превоз између 158 и 168 путника.


БЕТА / БХРТ