Елизабетино посљедње путовање - од Вестминстера до Виндзора :: Semberija INFO ::

 

Елизабетино посљедње путовање - од Вестминстера до Виндзора


Фото - Агенције
ЛОНДОН- Сахрана краљице Елизабете Друге одржаће се данас у Вестминстерској опатији прије него што Њено Величанство буде положено уз свог покојног супруга, принца Филипа, у капели Светог Џорџа у Виндзору.

Елизабета Друга је преминула 8. септембра у 97. години, а очекује се да ће данас на улицама Лондона бити милион људи, који ће испратити краљицу на вјечни починак. 

ИЗ ЧАСА У ЧАС 

8.15 - Затворена врата, више нема прилаза ковчегу Елизабете

Велика Британија је затворила дворану Вестминстер хола, гдче се налази ковчег са телом краљице Елизабете Друге, јавља BBC.

Стотине хиљаде људи који су дошли у Лондон из цијеле Британије и разних дијелова света могли су да одају пошту краљици од сриједе увече, до јутрос у 7.30, када су врата дворане затворена за јавност.

Четворо краљичине дјеце одржали су бдење за њу у петак увече, а њени унуци су то урадили у суботу.

Гардисти су били поред ковчега по шест сати у смени, смењујући се на дужностима, али сада, када су врата затворена, почеле су коначне припреме за државну сахрану која почиње у подне (11.00 сати по локалном времену).


----------


ПЛАН САХРАНЕ

Принц Џорџ (9) и принцеза Шарлот (7), дјеца принца Вилијама и принцезе Кејт, биће међу више од 2.000 гостију на сахрани краљице Елизабете Друге у Вестминстерској опатији, која почиње данас у 12.00 сати (11.00 по локалном).

Џорџ и његова сестра биће дио поворке краљевске породице и пратиће ковчег док улази у цркву
Прије сахране, црквено звоно ће се оглашавати на сваки минут у трајању од 96 минута, колико је живјела Елизабета.

Пред крај службе, биће одсвиран британски Посмртни марш око 12.55 сати, а онда ће нација у тишини стајати два минута.

Свјетски лидери и познате личности окупиће се у цркви из 13. вијека у 12.00 часова, а краљевска пратња ће водити погребну поворку иза Елизабетиног ковчега.

У погребној поворци, Вилијам и Кејт ће ићи испред Џорџа и Шарлот, а послије њих ће ићи њихови стриц и стрина, војвода и војвоткиња од Сасекса, Хари и Меган, као и остали чланови краљевске породице.

Треће дијете Вилијама и Кејта, Луис (4), неће присуствовати сахрани.

На служби ће бити пуштана традиционална црквена музика и читаће се цитати из Библије, а церемонију ће водити кентерберијски надбискуп Џастин Велби.

Такође, премијерка Лиз Трас ће прочитати одломке из Библије, уз њу ће бити религиозни лидери, укључујући и кардинала од Вестминстера Винсента Николса, надбискупа римокатоличке цркве.

Врата Вестминстерске опатије ће се отворити у 9.00 сати, три сата прије почетка церемоније, а ковчег ће напустити Вестминстер хол у 12.35 часова и биће допремљен у опатију у 12.52.

Специјална државна кочија ће носити њен ковчег, а вући ће га 98 морнара ратне морнарице по традицији која датира од сахране краљице Викторије.

Више од 4.000 припадника војске ће пратити ковчег, који ће ићи споро кроз централне улице Лондона.

"Сахрана вијека" ће трајати до вечерњих часова, пошто ће полагање тела у дворцу Виндзор бити обављено на приватном опелу у 20.30 сати, а водиће га виндзорски ђакон.

Краљичино посљедње почивалиште биће породична капела краља Џорџа Шестог, гдје су сахрањени њена мајка и отац, и гдје се чува пепео њене сестре, принцезе Маргарет. Када је принц Филип умро, привремено је положен у краљевску капелу Свети Ђорђе у Виндзору, али ће сада бити премјештен у капелу гдје ће његови посмртни остаци бити положени поред Елизабете.

Из Вестминстерске опатије кажу да ће ово бити прва сахрана једног монарха још од 18. вијека, иако је у тој опатији недавно било више сахрана брачних партнера монарха.

Према писању британских медија музика на сахрани ће бити у духу и по укусу краљице.

Свираће се композиције Ралфа Вона Вилијамса, Себастијана Баха и Едварда Елгара.


​Агенције / Глас Српске