ОТКЛАЊАЊЕ УОЧЕНИХ НЕПРАВИЛНОСТИ У РАДУ И ТРОШЕЊУ ЈАВНОГ НОВЦА ТРЕБА БИТИ ПРИОРИТЕТ СВИМ ЛОКАЛНИМ УПРАВАМА :: Semberija INFO ::

 

ОТКЛАЊАЊЕ УОЧЕНИХ НЕПРАВИЛНОСТИ У РАДУ И ТРОШЕЊУ ЈАВНОГ НОВЦА ТРЕБА БИТИ ПРИОРИТЕТ СВИМ ЛОКАЛНИМ УПРАВАМА


Центри цивилних иницијатива у оквиру активности којима желе унаприједити резултате јавне ревизије кроз адекватан приступ свих релевантних учесника у процесу јавне ревизије одржали су Панел дискусију „Јавном ревизијом до унапређења рада и бољег управљања ресурсима на локалном нивоу“ у Приједору. Један од закључака овог догађаја је да добре праксе локалних јединица које реализују све ревизорске препоруке, тачније отклањају све уочене неправилности у раду и трошењу јавног новца, требају бити модел понашања за друге локалне управе, а све у циљу постављања стандарда којем се тежи.

Током догађаја учесници су истакли колико је важно да локалне управе, након што буду предметом ревизије, успоставе надзор и наставе праћење реализације препорука и поступања по налазима ревизије. Јединице локалне самоуправе су саставни дио јавног сектора, и као такве су дужне да примјењују принципе ефикасности, економичности и ефективности, што у коначници резултира, уколико се примјењује на најбољи могући начин, ефикасном јавном управом и квалитетнијим животом за све грађане.

„Ми смо били свјесни да морамо да направимо план како би отклонили недостатке из извјештаја Главне службе за ревизију и тај план је градска Скупштина усвојила и кренули смо у имплементацију. Све смо препоруке прихватили, уврстили у наше пословање и што је најбитније, нисмо их само декларативно прихватили него сам се као градоначелник трудио да то мора да живи. Направили смо извјештај о извршењу ревизорских препорука, градска Скупштина је то усвојила и обавијестили смо Главну службу за ревизију да смо провели све препоруке. Важно је да постоји и вертикална и хоризонтална опредјељеност, енергичност, одлучност да желимо да се мијењамо. Када то постоји, кад постоји систем, онда је резултат сигурно неизбјежан односно, успјех је ту загарантован“- истакао је Зоран Аџић, градоначелник Градишке.



„На данашњем панелу, заједно са представницима локалних заједница и представницима општина и градова, дискутовали смо како јавном ревизијом до бољих перформанси и бољег управљања на локалном нивоу, а све са циљем подизања свијести, али и одговорности за провођење препорука које ревизори упућују локалним заједницама. Најчешћа слика ревизорских извјештаја јесте понављање налаза и нереализованих препорука из претходног ревизорског извјештаја уз задржавање мишљења са резервом. Ми у просјеку имамо 14 препорука по локалној заједници са степеном проводивости препорука око 42% гдје су доминантно присутна мишљења са резервом – негдје око 75% и око 900 препорука упућених свим локалним заједницама од које три локалне заједнице имају позитивна мишљења“, истакао је др Бојан Ћурић, виши ревизор финансијске ревизије Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске.

„Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске је извршила ревизију 21 општине и града у Републици Српској за 2022. годину и тим институцијама су достављене укупно 293 препоруке за отклањање уочених неправилности у пословању. ЦЦИ је иницирао да ове локалне управе уведу парламентарни надзор над реализацијом ревизорских препорука, од чега је у претходном периоду 14 општина и градова на сједницама разматрало извјештај о ревизији, а у наредном периоду се очекује од институција да извијесте локалне парламенте о поступању по препорукама. Важност унапрјеђења процеса јавне ревизије, те поступања по препорукама ревизије покушали смо приказати кроз добре праксе градова који су својим приступом према налазима ревизије унаприједили рад локалних самоуправа“ - изјавила је Дијана Бан из ЦЦИ-а.

Панел дискусији присуствовали су представници општина и градове који су ове године предмет ревизије као и представници општина, чији су извјештаји објављени прошле године како би се упознали са добрим праксама парламентарног надзора над реализацијом ревизорских препорука у другим општинама, што ће им свакако олакшати организацију и даљи рад по овом питању. Начелно постоји сагласност јединица локалне самоуправе да успоставе парламентарни надзор над ревизорским извјештајима како би се унаприједила ефикасност рада институција.