Чији делегати ће на крају извисити: И опозиција рачуна на Покрет за државу :: Semberija INFO ::

 

Чији делегати ће на крају извисити: И опозиција рачуна на Покрет за државу


Иако се чинило да је све напокон јасно када је у питању избор српских делегата у Дом народа БиХ, чини се да трка још није завршена и да се копља и даље ломе међу политичким партијама.

Посебна сједница Народне скупштине заказана је за 30. новембар и на њој би требало да буде разматран избор делегата из реда српског народа у Дом народа. Централна изборна комисија БиХ је у међувремену доставила Народној скупштини Републике Српске овјерене кандидатске листе за избор делегата, а на њима се налази укупно 18 имена. Пред народним посланицима наћи ће се тако укупно осам кандидатских листа, од којих је пет из СНСД, те по једна из СДС, ПДП и Покрета за државу.

Преговори

Протеклих дана водили су се бројни преговори с парламентарним политичким странкама око тога чију кандидатску листу ће подржати, а лидер СНСД Милорад Додик је у више наврата рекао како ће његова странка поново имати четири делегата. Да би се тако нешто десило неопходно је да посланици Покрета за државу не гласају за опозиционе кандидате и управо су ови парламентарци протеклих дана највише били под лупом јавности.

Наиме, како је Српскаинфо раније писала, представници Покрет за државу, који окупља бошњачке и пробосанске странке, постигли су раније договор с Додиком да неће подржати кандидата опозиције из Републике Српске за Дом народа БиХ, чиме ће омогућити СНСД да има четири делегата, а заузврат ће добити фотеље у Влади и парламенту Српске. То је један од разлога зашто је ПЗД изашао са својом листом, иако су свјесни да њихових пет гласова у НСРС не могу обезбиједити фотељу њиховом кандидату у Дому народа.

С обзиром да посланици који се налазе у саставу ПЗД долазе из различитих политичких партија ових дана су се нашли на удару својих лидера, али и дијела јавности у Федерацији БиХ, па би, према сазнањима Српскаинфо, неко од њих, ипак, могао да окрене „ћурак“ и гласа за опозиционе посланике. То се посебно односи на посланика СДА Рамиза Салкића, те Мирсада Дуратовића из ДФ.

Блокада

Из СДА су већ најавили да неће дозволити да СНСД има четири делегата у Дому народа, а да су отворени за разговоре с опозицијом Српске дали су наслутити и високи функционери СДП, чија се два посланика налазе у ПЗД – Саша Грбић и Андреа Гајић. Да ништа још није коначно потврђује и извор Српскаинфо из ПДП, који каже да ова странка очекује да ће бити постигнут договор са дијелом политичких партија из Покрета за државу о подршци њиховој листи за делегата у Дом народа БиХ.


У опозицији вјерују да политичке партије које одлучују о томе да ли ће СНСД и Додик поново добити четвртог делегата, у првом реду СДП, СДА и ДФ, неће дозволити нове четири године блокада.

Тајно гласање

Без обзира ко ће чинити власт на нивоу БиХ, претходних дана смо чули ставове и из опозиције и из ПЗД да ниједна партија не треба у рукама имати контролни механизам у Дому народа, посебно због, како су наводили, опструкција које су сви осјетили у претходном мандату када је СНСД имао четири делегата.

Ко ће на крају коме окренути леђа и ко ће имати колико делегата знаће се у сриједу. Међутим , како је гласање тајно, тешко ће се моћи сазнати ко се држао договора, а ко играо дуплу игру.

Подсјећамо , иако се у јавности створила слика да је неопходно да посланици ПЗД гласају за кандидатску листу СНСД како би обезбиједили четвртог делегата, Српскаинфо је раније већ писала да постоји математика по којој је за СНСД довољно само да ПЗД гласа за своју листу. Дакле , није неопходно да подрже њих, али би за СНСД било лоше да пробосанске странке подрже листу опозиционих странака.

Наиме , странке окупљене око СНСД имају укупно 53 посланика, а опозиција, без ПЗД, 25.

Ако ПЗД буде гласао за свог делегата, онда пролазе четири делегата СНСД у Дом народа БиХ – по три за која би гласало 13 народних посланика и један за којег би гласало 14 посланика.

(Српскаинфо)