ПИЛЕТИНА ПОНОВО ПОСКУПЈЕЛА :: Semberija INFO ::

 

ПИЛЕТИНА ПОНОВО ПОСКУПЈЕЛА


- Цијене пилећег меса у Републици Српској поново су порасле па грађани за ове врсте производа морају дубље завући руку у своје ионако празне џепове.

Произвођачи, с друге стране, кажу да је ово било неизбјежно због поскупљења готово свих сировина неопходних за производњу и прехрану, а купце моле за разумијевање.

Велибор Поповић, власник предузећа "Перутнина" Србац, каже за "Независне новине" да је у претходних 15-20 дана цијена ових производа повећана за неколико процената, али да се права слика види у податку да је цијена сировина неопходних за производњу пилећег меса виша за 29,5 одсто него у периоду јун - јул - август 2021. године.

"Тржиште сировина, а ту мислим на кукуруз, соју и пшеницу која нам утиче са више од двије трећине на цијену меса, је поново почело да расте. Искрено, цијена пшенице је нешто нижа, међутим цијена кукуруза је поново отишла горе, сојино брашно такође. Добављачи долазе са лошим примањима због овогодишње суше и код нас и у цијелом региону, а ми смо највише ослоњени на Србију и Хрватску. Сви смо очекивали да ће сада у јуну и јулу цијене сировина ићи доље, међутим ако вам кажем да је кукуруз код нас поново 700-720 КМ по тони, а нико није очекивао да ће у овом моменту бити више од 620 КМ јер смо га ми недавно куповали за 630 КМ, онда вам то појашњава ово задње повећање цијена", каже Поповић, који је и члан Извршног одбора живинара РС.

Поред наведеног, каже, постоји још неколико разлога због чега је пилетина на рафовима поново поскупјела.

"Ту су повећане улазне цијене амбалаже. Ако вам кажем да је фолија поскупјела 22 одсто, ако нам је најављено поскупљење картонске амбалаже од још 10-12 одсто, ми то морамо уградити у цијену наших производа. Електрична енергија је конкретно за моју компанију 43 одсто већа за ову годину него прије. Али, да се вратим у задњих неколико мјесеци, јер знам да је најављено да ће цијена пилетине ићи доље. Такође се негативно одражава и ово што се дешава са цијеном дизела. Поред тога, морали смо дићи плате нашим запосленима, свим производним радницима између 15 и 20 одсто, конкретно у мојој компанији, а такође смо имали од 1. априла повећање цијене услуге према кооперантима који врше услугу за нас, што је такође довело до тога да су оне такве какве јесу", истиче Поповић и додаје да је врло незахвално прогнозирати шта ће бити на јесен.

"Као представник произвођача желим да истакнем да се овдје апсолутно не ради ни о каквој екстрамаржи, нити о неким непланским зарадама или добицима. Ми једноставно пратимо на улазу шта се дешава са сировинама и то је сигурно тако", рекао је Поповић.

Предраг Миличић, предсједник Заједнице живинара РС, каже да ће због суше у цијелом региону приноси само кукуруза бити мањи за 60-70 одсто.

"То ће засигурно довести до додатног раста цијене, прије свега управо кукуруза као основне компоненте за сточну храну. Сигуран сам да улазимо у нови период поскупљења хране, што ће додатно оптеретити буџете свих наших становника", каже Миличић наглашавајући попут свог претходника да је овај регион изложен најсуровијем облику тржишта када су у питању нафтни деривати, плин, сточна храна...

"Зато заиста молим за разумијевање да људи схвате да су произвођачи доведени у ситуацију да се једноставно спасава основни посао и да би тржиште БиХ уопште имало ову робу", поручује Миличић.

Произвођачи сматрају да би држава морала да реагује и да им помогне, али не крију скептицизам по том питању.
"Једино рјешење су некаква врста субвенционисања као што раде државе у окружењу, али ми, нажалост, видимо да живимо у амбијенту и држави гдје се то не може очекивати. Ми смо изложени само додатним наметима и највећи проблем имају произвођачи и наши запослени, а свједоци смо инфлације и обезвређивања новца, поготово у 2022. години", истакао је Миличић.
 
(Независне)