Возом из Кине стигло још 300 тона медицинске опреме у Србију :: Semberija INFO ::

 

Возом из Кине стигло још 300 тона медицинске опреме у Србију


БЕОГРАД - У Србију је јуче возом из Кине стигло 300 тона медицинске опреме - 16 милиона немедицинских маски, 7,8 милиона медицинских маски, 230.000 заштитних одијела и 5.000 бесконтактних топломјера, а превоз и комплетну опрему платила је Србија, саопштила је Влада Србије.

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић истакла је да воз, који је стигао из Кине новим путем свиле, симболизује "челично пријатељство" два народа и показује значај иницијативе ''Појас и пут'' чији је, како је подсјетила, Србија активан учесник.

Захвалила је кинеским партнерима јер су, како је рекла, сваки пут одржали ријеч и додала да је у потпуности испоштовано све што је предсједник Александар Вучић договорио с предсједником Си инпингом, а она с кинеским премијером Ли Кећијангом.

Нагласила је да Србија цијени такав однос партнерства и повјерења и да подржава и да ће подржавати политику једне Кине.

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо истакла је, поводом доласка воза из Кине, да је "China Railway" даноноћно, заједно са својим партнерима из Србије, тијесно сарађивала и интензивно координирала отварање "зеленог коридора" за транспорт чиме је, како је навела, још једном показано челично пријатељство двије земље.

Како се наводи у саопштењу Владе Србије, она је напоменула да је "China Railway Express " важан резултат иницијативе ''Појас и пут'' и да је од јануара до априла ове године на тој линији превезено 8.000 тона материјала и опреме за борбу против епидемије корона вируса.

''На тај начин је ' China Railway Express ' постао пут солидарности и пут живота и здравља између Кине и Европе'', навела је Чен.

Амбасадорка је истакла да ће у наредном периоду Кина и Србија појачати сарадњу у циљу економског опоравка двије земље и да ће повећати обим билатералне трговине.

Додала је да ће ове године, на позив Кине, Србија учествовати на трећем Међународном Експо увоза у Шангају, чиме ће се, како је навела, више српских производа наћи на кинеском тржишту.

Воз са медицинском опремом кренуо је за Србију 9. маја, на Дан побједе, из Вухана у којем је почела борба са корона вирусом.

Планирани свечани дочек воза, којем је требало да присуствују премијерка Брнабић и амбасадорка Чен Бо, отказан је због лоших временских прилика, додаје се у саопштењу.

​Танјуг / Глас Српске