РОБА ИЗ БИХ ОПЕТ НАШЛА ПУТ ДО КОСОВСКИХ КУПАЦА :: Semberija INFO ::

 

РОБА ИЗ БИХ ОПЕТ НАШЛА ПУТ ДО КОСОВСКИХ КУПАЦА


Foto: Anadolija/Arhiva
- Да су се домаћа предузећа из БиХ вратила на тржиште самопроглашеног Косова, потврђују подаци Спољнотрговинске коморе БиХ, према којима је извоз за 10 мјесеци ове године повећан за преко 36 милиона КМ у односу на исти период лани.

Момчило Комљеновић, директор Сектора за макроекономски систем Спољнотрговинске коморе БиХ, казао је за "Независне новине" да је у овој години на тржиште самопроглашеног Косова извезена роба вриједности 94,7 милиона КМ, што је повећање од 36,3 милиона КМ или 62,14 одсто у односу на прошлу годину у истом периоду.

"У овој години смо највише извозили топло ваљану жица од жељеза и челика у вриједности 15 милиона КМ, а затим конзервиране производе - месне прерађевине укупне вриједности 13,8 милиона марака", казао је Комљеновић.

Додао је да је БиХ извезала шипке од жељеза и челика - коване укупне вриједности 12,1 милион КМ, као и млијеко и павлаку у вриједности 5,2 милиона марака.

"Када се сумира структура производа које БиХ извози према Косову, значајно су повећању извоза допринијели производи металске и прехрамбене индустрије", истиче Комљеновић.

Према његовим ријечима, за 10 мјесеци ове године је с тржишта самопроглошеног Косова увезено робе у вриједности 20,57 милиона КМ, што је за 7,17 милиона КМ или 53,54 одсто више у односу на 10 мјесеци прошле године.

"Што се тиче производа које смо увозили, на првом мјесту су жељезне и челичне цијеви у вриједности 5,1 милион КМ, затим сирова и крупна говеђа кожа од 4,6 милиона марака, а потом папир и картон у вриједности 1,5 милиона КМ", казао је Комљеновић.

Из компаније "Милкос" из Сарајева, која је до увођења такса била једна од компанија које су највише извозиле на косовски простор, за "Независне новине" кажу да су одмах по укидању такса поново кренули с извозом.

"Ми смо се вратили на мјесто које смо имали прије него што су уведне забране. Премашили смо своја очекивања и резултате које смо имали у поређењу с прошлом годином, а биљежемо раст пословања што се тиче извоза на тржиште самопроглашеног Косова", истичу из ове комапније.

Ненад Вукоје, власник мљекаре "Пађени" из Билеће, казао је да још не извозе своје производе на косовско тржиште, али имају наговјештаја да би се у наредном периоду и то могло догодити.

"Још нисмо почели с извозом, али преговарамо да кренемо с пласирањем наших производа на косовско тржиште", казао је Вукоје.

Међу предузећима која су ранијих година предњачила по количинама робе извезене на Косово је "Комерц Мали" из Прњавора, које је на тамошње тржиште пласирало ребрасти бетонски челик и топло ваљану жицу. Из ове компаније, међутим, кажу да више не извозе на то тржиште.

"Већ један извјестан период не извозимо наше производе на ово тржиште", казали су у предузећу "Комерц Мали".

Иначе, у годинама прије увођења такса од 100 одсто, вриједност извоза робе из БиХ на тржиште самопроглашеног Косова била је око 160 милиона марака.

Подсјетимо, Косово је у новембру 2018. године увело таксе на увоз робе из БиХ, а оне су укинуте тек 31. марта прошле године.
 
(Независне)