Учесници самита Покрета несврстаних стигли у Београд, Вучић: Дан за понос Србије :: Semberija INFO ::

 

Учесници самита Покрета несврстаних стигли у Београд, Вучић: Дан за понос Србије


БЕОГРАД - Делегације учесника комеморативног Самита Покрета несврстаних који се одржава сутра и прекосутра, а међу којима је и син некадашњег предсједника Египта и једног од оснивача Покрета Гамала Насера, стигле су данас на аеродром Никола Тесла у Београду.

Међу делегацијама су министри спољних послова Судана и Палестине, Марјам Алмахади и Риалд Малки, асистент министра спољних послова Египта Ехаб Бадавеј, генерални секретар Министарства спољних послова Либије Мохамед Иса, помоћник министра спољних послова Арапске лиге Ахмед Кхатаби, амбасадор при УН Кубе Педро Квеста.

Такође, у Београд су стигли и замјеник министра спољних послова Таџикистана Хусејин Махмурад, први замјеник министра спољних полсова Узбекистана Фархад Арзиев, као и генерални секретар министарства спољних послова Сингапура Ли Лонг.

На аеродрому их је дочекао државни секретар у Министарству спољних послова Србије Немања Старовић.

Званичници земаља чланица Покрета несврстаних и посматрача учествоваће на комеморативном скупу у Београду, којим се обиљежава 60 година од оснивања Покрета и прве конференције.

Долазак на конференцију у Београд потврдило је више од 100 делегација, а око 45 њих предводиће миниситри спољних послова.

У Београду, на највећем мултилатералном скупу у Европи ове године, очекује се и учешће неколико предсједника и премијера.

Домаћини Самита, који ће у понедјељак и уторак бити одржани на Сајму, су Србија и Азербејџан, а Београд своје госте дочекује, као и прије шест деценија, са заставама свих земаља учесница које се могу видјети дуж ауто-пута, али и у центру града.

Вучић пожелио добродошлицу несврстаним земљама

Предсједник Србије Александар Вучић данас је упутио поруку поводом великог скупа који се одржава у Београду поводом 60. годишњице покрета несврстаних.

"Кишни дан у Београду, али дан за понос Србије. Пре 60 година несврстани су се окупили у Београду, данас је време за обнову идеја политичке независности и заједничког деловања слободарских земаља света. Срећан сам што се налазим на челу Србије која је могла и имала снаге да организује овако величанствен скуп", казао је предсједник Вучић у снимку објављеном на инстаграм налогу будуцностсрбијеав.

Предсједник је потом пожелио добродошлицу представницима нестврстаних земаља.

Насеров син: Част је учествовати на конференцији Покрета

Абделхаким Гамал Абдел Насер, син првог египатског предсједника и једног од оснивача Покрета несврстаних Гамала Насера, истакао је данас да је велика част за њега што има прилику да учествује на комеморативном скупу поводом 60 година од оснивања Покрета који ће се одржати сутра и прекосутра у Београду.

"Велико је задовољство за мене што сам данас овдје, Југославија је мој други дом. Велика је част што ћу присуствовати конференцији Покрета несврстаних на чијој првој конференцији је био мој отац прије 60 година", казао је Тањугу Абделхаким Гамал Абдел Насер по доласку на аеродром Никола Тесла.

Како каже, велика му је част да присуствује конференцији управо у тренутку када се многе земље у свијету суочавају са различитим проблемима.

Он је, такође, указао на значај који Покрет несврстаних има за афричке земље.


​Танјуг / Независне