Пуповац: Хрватска ће остати без будућности због односа према Србима :: Semberija INFO ::

 

Пуповац: Хрватска ће остати без будућности због односа према Србима


Предсједник Самосталне демократске српске странке (СДС С) и посланик у Хрватском сабору Милорад Пуповац изјавио је данас (31.03.2019.) да је та партија одлучила да самостално учествује на изборима за Европски парламент како би се питање Срба у Хрватској у ЕУ сагледало из перспективе која неће бити једнострана и истовремено упозорио да однос према српској мањини Хрватску може да кошта њене будућности и перспективе.
Пуповац је у интервјуу за Радио Београд рекао да сада нема никога ко може да каже оно што би европарламентарци требало да чују ”из прве руке” о положају Срба у Хрватској.

– Оно што су некада радиле међународне организације које су имале мониторинг над процесом приступања Хрватске ЕУ, требало би ми да преузмемо и будемо тај глас којим ћемо разбудити наше колеге у европском парламенту и европским институцијама – рекао је Пуповац.

Како је примјетио, атмосфера у Хрватској није добра, нису добри ни поједини политички процеси и поједина поступања према Србима, о чему је, како је рекао, прошле недјеље разговарао с хрватским премијером Андрејем Пленковићем.

– Разговарали смо о свему што сматрамо да представља озбиљну препреку или сметњу остваривању права Срба у Хрватској. Када је посреди реализација ствари које су постале обавеза владе, било да је ријеч о медијима, образовању, запошљавању, обнови у рату разрушених кућа, повратку имовине, све то не оставља не само добар дојам, него не чини добру слику након те анализе – рекао је Пуповац.

На подсјећање да се ближи комеморација жртвама злогласног усташког логора Јасеновац у Другом свјетском рату и да ће се и ове године она обиљежити “у неколико колона”, он је најавио да ће се 1. априла састати с представницима народа чији су припадници били жртве тог логора, поред Срба, Јевреја и Рома, као и Хрвата антифашиста, с којима ће заједно отићи у Јасеновац.

– У току је велика мобилизација људи да дођу у Јасеновац 12. априла како бисмо послали поруку да нам је стало, али и поруку отпора онима који негирају то мјесто и идеје које су довеле до тога мјеста – рекао је Пуповац.

Додао је ће поруку отпора бити послата и онима који и данас узвикују усташки поздрав “За дом спремни”, којим су, како је истакао, потписиване одлуке о депортацијама у јасеновачки логор и одлуке о ликвидацијама.

На питање који је крајњи циљ историјског ревизионизма, лоше атмосфере у хрватском друштву и лошег односа према српској мањини, Пуповац је рекао да они који теже томе не знају и нису свјесни да је њихов циљ, заправо, да Хрватска остане без будућности и перспективе.

– А то је ту пред вратима. Не одлазе млади и породице само зато што им је 1.200 евра мало да би могли живјети у Сиску, Карловцу или Загребу. Беже од бесперспективности и од атмосфере која трује људе и која не доноси ништа – рекао је Пуповац.

Извор: Тањуг/Српска инфо