Завршен састанак: Стабилност БиХ од највећег значаја за Хрватску :: Semberija INFO ::

 

Завршен састанак: Стабилност БиХ од највећег значаја за Хрватску


Фото - Влада РХ
ЗАГРЕБ - Премијер Хрватске Андреј Пленковић примио је Драгана Човића и Бакира Изетбеговића, с којима је разговарао о равноправности три конститутивна народа у БиХ. Из Владе Хрватске је саопштено да је тиме настављен редовни дијалог предсједника хрватске Владе с политичким представницима три конститутивна народа у БиХ о политичким и привредним односима Хрватске и БиХ.

"Наглашена је чврста подршка Хрватске Босни и Херцеговини на њезином европском путу. За Хрватску, као сусједну и пријатељску државу, бољитак, стабилности и сигурност Босне и Херцеговине од највећег су значаја. Предсједник Владе Пленковић посебно је нагласио важност остваривања једнакоправности сва три конститутивна народа у Босни и Херцеговини, као и њихову легитимну заступљеност у институцијама БиХ", саопштено је.

Као што је Хрватска већ и показала организовањем Загребачког састанка на врху у мају 2020. године, којим је у фокус стављен процес проширења ЕУ те европска перспектива југоистока Европе, Пленковић је, наводи се, поновио да је Хрватска спремна помоћи Босни и Херцеговини у реформама и испуњавању критеријума потребних за стицање статуса државе кандидата за приступање Европској унији.

Поздрављено је потписивање споразума о измјенама Изборног закона и одржавању избора у Граду Мостару, чиме је отворен простор за даљњу нормализацију и квалитативно унапређење бошњачко-хрватских односа.

У сусрет 25. годишњици потписивања Дејтонског споразума, састанак је био прилика за сажимање његових постигнућа, као и разговор о уклањању преосталих препрека које коче напредак БиХ на путу према ЕУ.

На састанку је било ријечи и о ситуацији у сусједству, економској сарадњи, инвестицијама, заједничким прекограничним пројектима, с обзиром да је БиХ шести трговински партнер Хрватској, као и даљњем инфраструктурном повезивању двије државе.

​Независне новине