Бањалука: Представљена Иницијатива и платформа Одмори у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Бањалука: Представљена Иницијатива и платформа Одмори у БиХ


ПОДРШКА ДОМАЋЕМ ТУРИСТИЧКОМ СЕКТОРУ И НАЈБОЉА ПОНУДА ЗА ОВОГОДИШЊЕ ОДМОРЕ ПРЕДСТАВЉЕНА У БАЊАЛУЦИ

Промовисана Иницијатива Одмори у БиХ у Бањалуци

Бања Лука, 8.7.2020. – Ако је у свакој невољи сакривено нешто добра, онда је препознавање и упознавање природних љепота, историје, културе и разноврсне баштине Босне и Херцеговине наше најљепше добро. То је оно што страни туристи проналазе, обилазе, чему се враћају а што сви ми који живимо овдје превидимо и не видимо – речено је током представљања Иницијативе Одмори у БиХ, одржаног у Бањалуци, у оквиру почетних активности пројекта.

”Туризам је једна од грана привреде у Босни и Херцеговини која је имала највећи раст у претходном периоду, а због глобалне пандемије је осјетила и најјачи удар. Наш тим је зато процијенио да уз помоћ нашег искуства на ком смо градили Сарајево Навигатор и Сарајево Холидеј Маркет (Holiday Market) и сарадње са бројним заинтересираним из области туризма у цијелој земљи, мобилизујемо знање и снаге да учинимо нешто конкретно, да љепоте наше земље представимо и понудимо прије свега грађанима Босне и Херцеговине, али и из земаља региона, и уопште, свих земаља које су на максимално пет сати вожње аутом,” рекао је Недим Липа, представник Иницијативе Одмори у БиХ током представљања. 

Иницијатива је осмишљена да буде својеврсна „прва помоћ“ туристичком сектору Босне и Херцеговине и представља низ активности на развоју, повезивању, промоцији и продаји туристичке понуде БиХ. Циљ је помоћи бх. туризму да свој потенцијал што боље представи домаћем и регионалном, а потом, када оно поново буде актуелно, и међународном тржишту. Своје партнере Иницијатива је пронашла у сектору туризма – сарадњом са хотелијерима, ресторатерима, туристичким агенцијама, туристичким организацијама и надлежним институцијама.



”Туристичка организација Републике Српске бројним активностима у протеклом периоду мапира могућности да се поправе и стабилизују прилике у туристичком сектору. Чинимо то и подршком иницијативи и кампањи ”Доживи Српску” а потом и сарадњом са Иницијативом Одмори у БиХ које су одличне платформе за промоцију богате домаће туристичке понуде,” рекла је Ана Лакић, руководилац сектора за развој и унапријеђење Туристичке организације Републике Српске. 

Богатство и разноврсност туристичке понуде, праћена унапријеђењем инфраструктуре у протеклих 10 година омогућили су изузетан раст за туризам, и значајно учешће сектора у БДП-у Босне и Херцеговине. Више од милион и по посјетилаца, и више од три милиона ноћења је забиљежено само у 2019. години– што је раст од 12, односно 10,5% у односу на претходну, 2018. годину. Релевантне процјене говоре како ће бх. туристички сектор у времену након пандемије Ковид-19 морати првенствено бити усмјерен на домаће и регионално тржиште.
 
”Удружење ХоРеЦа основано је као одговор на околности у коме се наш сектор нашао и одлучни смо у томе да пронађемо начин да опстанемо, да градимо инфраструктуру која ће подржати даљи развој туристичког сектора а најважније, да омогућимо да се превазиђу негативне посљедице кризе изазване пандемијом. Подршка коју заиста требамо и очекујемо од власти је да границе буду отворене, а ми као сектор ћемо се побринути да поштујемо препоручене и прописане епидемиолошке мјере, и тако осигурамо и да земље ЕУ препознају Босну и Херцеговину као жељну дестинацију за коју ће дати позитивну препоруку,” рекао је Драган Куртиновић, члан Управног одбора ХоРеЦа удружења, и нагласио да је партнерство са Иницијативом Одмори у БиХ један од важних корака и активности за Удружење. 

Фраза - криза је прилика – у случају туризма Босне и Херцеговине је управо пружила могућност да уложимо вријеме у упознавање и уживање у љепотама које су нам надохват руке и до којих путујемо краће, без пасоша и виза. Представници Иницијативе Одмори у БиХ објаснили су да је главни мотив и инспирација за покретање било искуство прикупљено на сличним пројектима али највећи покретач да се осмисли и покрене пројекат који ће понудуити конкретан и свима доступан алат, потреба туристичког сектора да се прилагоди тренутним околностима и фокусира се на домаће госте. 

Као темељни дио Иницијативе креирана је иновативна и робусна веб платформа www.odmoriubih.ba, као продајни и промотивни канал бх. туризма који већ у овом тренутку нуди двадесетак повољних туристичких пакета, занимљиве информације, препоруке за обилазак дестинација али нуди и преглед и понуду активности за све оне који уживају само у активним одморима. 

ОДМОРИ НАЈБОЉЕ, ГДЈЕ ЈЕ СРЦУ НАЈЉЕПШЕ – ОДМОРИ У БиХ!