Новалић: Фали да кажу да смо наручили пандемију од Кинеза :: Semberija INFO ::

 

Новалић: Фали да кажу да смо наручили пандемију од Кинеза


САРАЈЕВО - Суд БиХ требало би у току дана да одлучи о одређивању једномјесечног притвора федералном премијеру Фадилу Новалићу, суспендованом директору Федералне управе цивилне заштите Фахрудину Солаку и власнику "Сребрене малине" Фикрету Хоџићу у предмету "Респиратори".

Рочиште о одређивању притвора тројици оумњичених, које је затражило Тужилаштво БиХ, завршено је јутрос око три часа. Одлука о мјери притвора требало би да буде донесена до 16 часова, јавили су федерални медији.

Васвија Видовић, адвокат Новалића, рекла је током изношења одбране поручила да Новалић није учинио ништа мимо оног што је Влада у околностима пандемије морала учинити.

Она сматра да Тужилаштво нема доказа, да је конструисало криминогене радње федералног премијера, који није одговоран за дјела својих сарадника.

Видовићева је оцијенила да је Влада Федерације БиХ након проглашења стања природне несреће 16. марта морала обезбиједити финансијска средства у буџету, али да њихова употреба није у њеној надлежности.

"Наредбу о употреби новчаних средстава даје Федерални штаб Цивилне заштите, дакле не Влада, не премијер", рекла је Видовић.

Новалић је током кратког обраћања рекао да је фрустриран излагањем тужилаца и да само још фали да кажу да су "наручили пандемију од Кинеза".

Он је рекао да му Тужилаштво ставља на терет и кривично дјело прање новца, што је нонсенс, те је појаснио да је по дефиницији прање новца убацивање новца стеченог криминалним радњама у легалне токове, тако да је немогуће прање новца уплаћивањем из буџета, што је, по њему, опасно незнање тужилаца.

Тужиоци Мериса Нуркић, Мирза Хукељић и Џермин Пашић су на рочишту изнијели аргументацију пред судију за претходни поступак Татјану Косовић, а међу материјалним доказима нашла се и вибер комуникација са Новалићевог мобилног телефона који је одузет неколико дана раније, гдје је, како је речено, дио порука обрисан када је отворена истрага.

Тужиоци су појаснили да је мјера једномјесечног притвора затражена због бојазни да ће осумњичени утицати на свједоке и постојања реалне могућности да ће боравком на слободи бити у могућности да сакрију или униште доказе.

Они су се фокусирали и на пребацивање новца Федералној управи цивилне заштите, која је затим новац уплатила "Сребреној малини" за куповину респиратора.

Оптужба тврди да је Хоџић покушавао пронаћи што јефтиније респираторе како би што више новца остало за противправну имовинску корист.

Тројка се терети за кривична дјела удруживање ради чињења кривичног дјела, прање новца, кривотворење службене документације, злоупотребу положаја и примање дара и других облика користи.

​Срна / Независне новине