ДАНАС ОДЛУКА О ЗАТВАРАЊУ ГРАНИЦА :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС ОДЛУКА О ЗАТВАРАЊУ ГРАНИЦА


Foto: Nezavisne
САРАЈЕВО - Иако на дневном реду данашње ванредне сједнице Вијећа министара нема захтјева Предсједништва БиХ да се затворе сви гранични прелази изузев оних на којима су постављени шатори за карантин, "Независне" незванично сазнају да ће ова бх. институција о овоме расправљати.

"Министри ће расправљати о захтјеву Предсједништва БиХ јер је тражено да се хитно донесе та одлука", рекао је извор "Независних".

Подсјећамо, Предсједништво је у недјељу на својој ванредној сједници затражило да се без одлагања затворе сви гранични прелази за прелаз људи, осим оних гдје су успостављени карантини у шаторима Оружаних снага БиХ, а у складу с њиховом одлуком од 18. марта, која је донесена с циљем превенције ширења вируса корона. Шатори намијењени за карантин особа које долазе из иностранства постављени су на прелазу у Градишци, а могу примити 200 особа, Изачић (100 особа), Бијача (100), Брод (100), Рача (50), Шепак (50), Вардиште (50) и Клобук (20).

Драган Човић, предсједавајући Дома народа БиХ, сматра да би за БиХ било најбоље затварање граница како би се њени грађани што боље заштитили од пандемије вируса корона.

"Што се прије граница затвори у смислу комуникација, биће боље за нас овдје у БиХ. Најбољи је облик карантина. Шатори на граници ће одбити многе да крену према земљи", истакао је Човић за "Вечерњи лист". Сматра да БиХ тек предстоји фаза која ће бити најтежа и то за двије до три седмице, али да о томе треба да говори струка, чијих препорука треба да се придржавају сви грађани у земљи.

Јуче је у функцију стављен и шаторски карантин код граничног прелаза у Градишци за особе које улазе у БиХ или прекрше мјере изолације. Сви који уђу у БиХ, односно на простор РС, ићи ће у карантин, а здравствени радници ће радити тријажу и сви за које се процијени да је потребно остаће у карантину. Особе за које се процијени да би останак могао да наштети њиховом здравственом стању биће у карантину док им се не обезбиједи превоз према дому здравља у њиховој локалној заједници. Најављено је да ће се капацитет овог карантина проширити за још 60 мјеста, а комплетан посао везан за исхрану људи у карантину ће обављати Цивилна заштита.

Карантин, капацитета за 140 особа, успостављен је на локацији старог Царинског терминала, а јуче га је обишао и Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС. Он је навео да је дао инструкције на који начин треба организовати положаје кревета у шатору.

"Осјетљиве групе становништва попут трудница и мајки с дјецом треба раздвојити од осталих лица која ће боравити у шаторима. Направили смо простор за љекаре и полицију", рекао је Шеранић.

Милан Новитовић, директор Цивилне заштите РС, рекао је да је министар Шеранић прецизирао шта је потребно да има карантин како би здравствени инспектори могли издавати рјешења за мјеру надзора.

"Поступат ћемо према стандардима Свјетске здравствене организације и упутствима Института за јавно здравство РС", додао је Новитовић.

Што се тиче осталих седам граничних прелаза гдје су постављени шатори, они су у функцији, како истичу из координационог тијела на нивоу БиХ. Међутим, ентитетске власти раде на томе да оспособе све остало што је потребно да би сви шатори били у функцији.

Иначе, на дневном реду данашње ванредне сједнице Вијећа министара је Нацрт закона о буџету БиХ, Приједлог одлуке о привременом прекиду издавања виза у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ и Приједлог одлуке о измјенама и допунама Одлуке о прописивању додатних услова за улазак странаца у БиХ.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко јуче је, између осталог, навео да је одговорност Вијећа министара БиХ, Предсједништва БиХ и Парламентарне скупштине БиХ да хитно усвоје редовни буџет за 2020. годину.

(независне.цом)