БРОЈ СТУДЕНАТА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У ТУЗЛИ РАПИДНО ОПАДА :: Semberija INFO ::

 

БРОЈ СТУДЕНАТА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У ТУЗЛИ РАПИДНО ОПАДА


- Нову академску годину на Универзитету у Тузли је започело 1.300 бруцоша који су уписани на неки од 12 факултета те Академију драмских умјетности.

И ове године је настављен негативан тренд све мањег броја уписаних студената. Колико број студената рапидно опада, показују подаци да је у академску 2010/2011. годину на Универзитету у Тузли било уписано 5.398 студената.

Годину послије 4.879, а наредну академску годину, односно 2012/2013. 3.915 бруцоша. Ове године, након три уписна рока, тек 1.300. Узроци су све мањи број средњошколаца, одлазак становништа, приватни факултети, али и губитак повјерења у државне универзитете.

"Треба да се прилагођавамо трендовима који су присутни, не само код нас, него и у цијелој регији. У том погледу треба да се трудимо да отварамо нове студијске програме, прије свега у сарадњи с тржиштем рада", сматра Нермина Хаџиграхић, ректорица Тузланског универзитета, те оптимистично додаје да треба успостављати и студије на енглеском језику јер се тако могу привући нови студенти.

Најмања заинтересованост ове године је за Природно-математички, тачније Одсјек биологије, те за Филозофски факултет, односно Одсјек хисторије. Међутим, студенти су заинтересовани за Машински и Фармацеутски факултет.

"Од основне школе ме занимају те технологије и машине. Уписао сам средњу машинску и то смјер компјутерско пројектовање и ту сам се пронашао у том 3Д цртању и свему", појаснио је Харис Шахдановић, који је уписао Машински факултет.

Све мањи број студената донио је са собом и промјене када је у питању област образовања. Тако је прве године одобрен пренос четири предмета у наредну академску годину, а на захтјев Студентског парламента Универзитета у Тузли.  Мање уписаних студената на Универзитету у Тузлу одразило се и на попуњеност капацитета у студентском дому који је попуњен око 80%, па су промијењени критерији за пријем студената. До сада је било потребно да студент буде удаљен 30 км до Студентског центра, а сада је то 15 км. Смјештај у студентском дому кошта 280 КМ. Од тога, студенти плаћају 91 КМ, а кантон 189. Недавно је 76 надарених редовних студената добило и стипендије, а укупна висина стипендије износи 1.500 КМ.

"Министарство образовања и науке и Влада ТК ће и даље наставити подржавати студенте у материјалном, али и сваком другом смислу", поручио је Ахмет Омеровић, министар образовања.
 
(Независне)