Напредује изградња аутопута Сарајево - Београд на дионици од Раче до Бијељине :: Semberija INFO ::

 

Напредује изградња аутопута Сарајево - Београд на дионици од Раче до Бијељине


Радови на дионици Рача - Бијељина будућег аутопута Сарајево – Београд, почели су 15. септембра. Екипа БХРТ-а обишла је градилиште у семберским селима кроз која ће проћи ова дионица и провјерила како напредују радови.

"Мјештани су били на почетку скептични, мислили су да од тога неће бити ништа, али сад кад виде да ће стварно бити аутопут и они се радују", каже предсједник Савјета Мјесне заједнице Велика Обарска Предраг Спасојевић.

Откако су прије 20 дана почели радови, траса дионице аутопута Рача Бијељина већ је видљива кроз семберска села, кроз која највећим дијелом пролази. 

"Ови радови су почели прије седам-осам дана. Најважније у свему томе је да је експропријација завршена и да се радови несметано одвијају, динамика је сваки дан све већа и видимо све више возила, камиона и људи који раде", објашњава Спасојевић.

Динамика радова на изградњи дионице аутопута Сарајево – Београд кроз Семберију је задовољавајућа, кажу из 'Аутопутева Републике Српске'.

"Завршено је геодетско обиљежавање, урађено је више од 90 посто геомеханике на траси, 80 посто пројекта, машинско уклањање шибља, ископи, дошло се до замјене неког материјала на двије локације, насуто је на добром дијелу трасе", наводи в. д. директора ЈП 'Аутопутеви Републике Српске' Слободан Станаревић.

Док у Великој Обарској свакодневно прате одвијање радова, у семберском селу Батковић, које је сљедеће на потезу, са њива беру посљедњи кукуруз прије проласка аутопута.

"Ту су негдје око километар одавде и ја мислим за десетак - петнаест дана да ће почети овдје земљани радови. Све је спремно, ето видите и сами, њиве су чисте", каже мјештанин села Батковић Лазо Урошевић.

Из Министарства саобраћаја и веза Републике Српске подсјећају да су већ обезбиједили дио новца. 

"Један дио средстава је авансно уплаћен, уз напомену да је Србија обећала учешће од 80 посто вриједности инвестиције. Морам да напоменем да је Србија већ донирала значајна средства, односно прву траншу за овај пројекат", наводи помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Драган Станимировић.

Предвиђено је да за 36 мјесеци ових 20 километара аутопута буде спојено са мостом на Сави који ће бити изграђен, као и на трасу од моста до Кузмина и петљом која ће бити изграђена. 


​БХРТ