Босна и Херцеговина једна од тема НАТО самита у Мадриду :: Semberija INFO ::

 

Босна и Херцеговина једна од тема НАТО самита у Мадриду


Једна од тема самита у Мадриду биће и Босна и Херцеговина. Уочи самита, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг најавио је пакет помоћи ове организације Босни и Херцеговини. У нашој земљи је постојао консензус о чланству у НАТО-у, док став о томе није промијенио садашњи члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. 

БиХ је у партнерском односу са НАТО-ом и као таква има задатак да годишње израђује програм и програмски оквир сарадње са Сјеверноатланским савезом. Према ријечима предсједавајућег Комсије за сарадњу са НАТО-ом за два мјесеца би требао бити спреман програм реформи за 2022. годину.


ЈОСИП БРКИЋ, предсједавајући Комисије за сарадњу БиХ - НАТО

"Програм реформи за 2021, односно 2022. је сада у завршној фази припреме. Очекује се да ће јавне расправе, као што је било и прошле године, проћи врло скоро. Свакако да до 1.8. ћемо се потрудити да имамо програм реформи 2022. године пред Вијећем министара". 

Из НАТО стаба у Сарајеву подсјећају да земље Партнерства за мир бирају сопствене приоритете сарадње и ниво напретка. На захтјев власти у БиХ тренутно се ради на повећању транспарентности и парламентарном и цивилном надзору над оружаним снагама, обуци војног особља, савјетовању у планирању и развоју способности и опреме. Ради се и на помоћи у развоју буџетских, логистичких и процедура набавке, развијању капацитета за одговор на цивилне ванредне ситуације и управљање катастрофама те подизању интероперабилности Оружаних снага .

"Наша мисија је подршка миру и стабилности у БиХ и региону – помоћ у модернизацији, реформама и путу напријед. Сваки наш партнер ради са НАТО-ом на начин како њему одговара -а свака одлука о чланству у коначници је ствар БиХ. Овдје смо, на позив власти, да помогнемо у унапређењу виталних реформи".

Позната је чињеница да у Босни и Херцеговини не постоји заједнички став о чланству у том војном савезу. Званичници РС слиједе опредјељење о војној неутралности. 

ЈОСИП БРКИЋ, предсједавајући Комисије за сарадњу БиХ - НАТО

"Имамо консензус за сарадњу. И онда што више народа и грађана БиХ виде шта су то конкретни бенефити сурадње са НАТО-ом, тако ће бити лакше и да се одлучимо једном као и свака суверена земља хоћемо ли дио суверенитетеа пренијети у члнаство НАТО-а или не". 

БЕРКО ЗЕЧЕВИЋ, војно – политички аналитичар

"Без новца нема објективног напретка министарства одбране и ОС у смислу даљег приближавања нормама НАТО-а. Не мора то значити да буде формално чланица НАТО-а него да по својој борбеној способности, оперативним активностима, нивоу наоружања се приближимо стандардима НАТО-а". 

Сарадња каква постоји са НАТО-ом је веома важна у смислу модернизације Оружаних снага, сматра Зечевић. За потенцијално чланство потребан је обострани интерес: и НАТО савеза, али и сагласност оба ентитета и сва три народа у БиХ.


​БХРТ