ПОШУМЉАВАЊЕ НА КЛИК ИЗ УДОБНОСТИ ВЛАСТИТОГ ДОМА :: Semberija INFO ::

 

ПОШУМЉАВАЊЕ НА КЛИК ИЗ УДОБНОСТИ ВЛАСТИТОГ ДОМА


БАЊАЛУКА , САРАЈЕВО - Сви знамо да су шуме плућа наше планете те да је пошумљавање кључни корак ка смањењу емисије CO2, а сада је могуће да из удобности властитог дома помогнете озељењавању БиХ.

Наиме , УНДП је прошле године покренуо платформу "Твој CO2", гдје бх. грађани могу да провјере свој карбонски отисак, то јест колику емисију CO2 остављају, а сада је ова платформа допуњена и с могућношћу да путем ње грађани купе саднице дрвећа и тиме директно утичу на пошумљавање. Тако на сајту "Твој CO2" од локалних шумских газдинстава бх. грађани могу да купе саднице, чија цијена се креће од 0,27 КМ, колико кошта садница бијелог бора, до 268 КМ, колико је цијена једне садница црвенолисног јавора. Након што путем интернета купите и платите своју садницу, шумско газдинство је дужно да то стабло посади и о њему се брине.

Како је за "Независне новине" рекла Аријана Дринић испред УНДП-а, ова платформа је првенствено била осмишљена као калкулатор карбонског отиска.

"Овим смо жељели да информишемо грађане БиХ колико својим свакодневним понашањем утичу на квалитет живота", казала је Дринићева.

Додала је да су након тога одлучили да грађанима, након што су израчунали какав карбонски отисак остављају, дају могућност да нешто конкретно ураде и по питању рјешавања овог проблема.

"Ове године смо лансирали други дио платформе који је у бити онлине тржница, гдје грађани могу да купе саднице од локалних шумарских газдинстава и предузећа", рекла је Дринићева, додајући да постоји и дио платформе на којем НВО и активисти могу да огласе акције чишћења природе, те о томе информишу грађане и подстакну их да учествују у оваквих активностима.

Истакла је да желе проширити платформу на територији цијеле БиХ и укључити што више предузећа која продају садница и који би се о младом дрвећу бринули на период од једне до двије године.

"Свака особа која онлине купи садницу комуницирати ће директно са шумским газдинствима која су тренутна активна и нуде своје производе на платформи", рекла је Дринићева, додајући да ће купци добити сертификат на којем ће бити тачна локација њиховог дрвета, као и фотографија стабла које су купили.

"Такође ће писати и колико ће тачно тона карбонског отиска бити уклоњено садњом купљеног дрвета", казала је Дринићева.

У Шумарском друштву "Прењ" из Коњица, које је дио ове платформе, казали су да поздрављају ову иницијативу те да су им се већ јављале компаније и грађани да купе саднице.

"На прољеће ове године смо имали акцију пошумљавања, а од 15. октобра почиње нова сезона пошумљавања, када очекујемо да ћемо имати још више заинтересованих грађана", рекао је Алија Сулејмановић, технички директор овог шумарског друштва.

Љубица Лукач, технички директор Центра за сјеменско-расадничку производњу Добој, рекла је да им је с једне стране циљ да помовишу своје производе, а са друге стране подстицати грађане да што више пошумљавају и озелењавају површине.

Потврдила је да и овај центар већи број заинтересованих грађана очекују с почетком нове сезоне пошумљавања која ће почети крајем септембра или почетком октобра.

(независне)