Дачић: Резолуција није правно обавезујућа, примјењиваће се у складу са гласањем :: Semberija INFO ::

 

Дачић: Резолуција није правно обавезујућа, примјењиваће се у складу са гласањем


БЕОГРАД - Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас, поводом усвојене резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН, да ће она, пошто није усвојена консензусом, бити примјењивана у складу са тим како је која земља гласала.

-Кад подвучете црту, ова резолуција није правно обавезујућа, једина корист за оне који су је предложили јесте то што ће 11. јул бити на агенди и обележаван од стране Уједињених нација - рекао је Дачић за Танјуг.

Навео је да Србију нико није обавјештавао о томе шта се припрема, а да је било потпуно нормално да се о томе разговара годину дана, да се тражи неко рјешење или формулације које би можда биле прихватљиве.

-Били смо свесни да ће ово бити једна тешка борба, односно да они који предлажу ову резолуцију сигурно неће себи дозволити да изгубе од Србије и да неће ни улазити у тако нешто ако нису сигурни да ће добити довољан број гласова - додао је Дачић. Коментаришући резултате гласања и то што су предлагачи добили мање од очекиване двије трећине гласова, Дачић је рекао да Србија није ни ишла ка томе да надвладају они који су против у односу на оне који су за јер је такав систем гласања, већ да се ишло на то да број земаља које су против и уздржане буде већи од броја оних које су за.

Дачић је рекао да је, док је био министар спољних послова, разговарао са 73 министра и да су неке земље гласале другачије у односу на оно што су најављивале, наводећи Гвинеју Бисао која је гласала за резолуцију.

Када је ријеч о Украјини, навео је да мисли да је Њемачка отворено запријетила Украјини да ће престати да јој војно помаже, како би она гласала за.

-Имате ситуацију да су Украјина и Молдавија једине две земље бившег Совјетског савеза које су гласале за ову резолуцију. Сви остали су били уздржани, а против су биле Русија и Белорусија - рекао је Дачић.

Он је додао да је Румунија, као пријатељска земља, још на почетку рекла да они поштују одлуке судова и није изненађење што су гласали за, иако јесте разочарење.

Дачић је оцијенио да су се предлагачи и они који су гласали за резолуцију разочарали тиме што је уздржаних и оних који су били против било више, додајући да су они потценили српску дипломатију и снагу Србије.

-А и ми сами понекад себе потцењујемо. Гађамо се камењем на нешто што је наша прошлост и што може да нам помогне, као што је случај са Африком - сматра Дачић.

Указао је да је од земаља које су гласале за 40 било из Европе и са запада, а мали број изван Европе.


Извор: танјуг / Глас Српске