Лед празни касе осигуравајућих кућа :: Semberija INFO ::

 

Лед празни касе осигуравајућих кућа


FOTO: Ilustracija
Све учесталије временске непогоде празне касе осигуравајућих друштава из Српске, која су током прва четири мјесеца ове године клијентима на име накнаде штете исплатила 5,2 милиона марака више у односу на исти период лани, а тај тренд ће, извјесно је, бити настављен јер је лед током викенда оштетио бројна возила и објекте на подручју Бањалуке, Прњавора и Добоја.

Домаћа осигуравајућа друштва су на име накнаде штете од јануара до краја априла исплатила 40,5 милиона марака, а најзначајније учешће у укупно исплаћеним одштетним захтјевима током прва четири мјесеца, како за “Глас” истиче предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање РС Бојан Поповић, имало је осигурање од аутоодговорности, јер има и највеће учешће у укупно обрачунатој премији.

Према његовим ријечима, на исплату штете од аутоодговорности у том периоду отишло је више од 18 милиона КМ.

- Наша путна инфраструктура очигледно више не може испратити број возила, посебно у Бањалуци, гдје су удеси постали толико чести да имам осјећај да је број ове године удуплан у односу на лани - казао је Поповић.

Додао је да је дошло такво вријеме да људи више брину о својим четвороточкашима него о животу, што говори чињеница да на годишњем нивоу око 40.000 возача уради каско полису за свог љубимца.

- И ту штета прилично расте. Међутим, велику улогу у томе има и раст цијена резервних ауто-дијелова, поготово фарова и стаклених површина. По каско осигурању ове године је исплаћено десетак милиона - казао је Поповић и нагласио да је само током јучерашњег дана “Дунав осигурање”, на чијем је челу, запримило више од 50 захтјева по каско осигурању.

Он очекује да ће број захтјева за исплату одштете, нажалост, бити све већи будући да олује све учесталије наносе штету на покретној и непокретној имовини, те усјевима и плодовима осигураника.

Поповић наглашава да многи возачи мисле да, ако су осигурали возило од аутоодговорности, што је неопходно за регистрацију, могу да наплате штету и у случају леда и олује, међутим, ту нема основа за исплату накнаде.
Портпарол Полицијске управе Добој Драгана Дамјановић истакла је да је због посљедњег невремена евидентирано 56 пријава.

- Због временских неприлика које су захватиле подручје ове полицијске управе запримљене су 54 пријаве оштећења моторних возила. Такође, евидентиране су и двије пријаве због излива веће количине воде и блата усљед обилних падавина - казала је Дамјановићева.

На подручју општине Модрича, истакла је она, евидентиране су 72 пријаве оштећења моторних возила због леда који је захватило подручје ове општине почетком јуна.

На подручју Бањалуке су се и јуче могли видјети подужи редови испред полицијских станица, гдје су грађани дошли да пријаве штету на возилу како би могли да је наплате од осигуравајућег друштва.

Животно осигурање

Када је ријеч о животним осигурањима, Бојан Поповић истиче да расте и интересовање становништва за те полисе.

- Животно осигурање ове године биљежи раст од девет одсто у односу на исти период лани. Међутим, још нисмо достигли тај ниво да прије свега гледамо себе и свој живот, углавном су сви више окренути према материјалним добрима - казао је Поповић.

(Глас Српске)