Грађани траже помоћ због змија :: Semberija INFO ::

 

Грађани траже помоћ због змија


FOTO: Ilustracija
Змије су у посљедњих неколико дана све чешће нерадо виђени “гости” како у близини шеталишта покрај ријеке Врбас тако и на градилиштима, али и на многим другим локацијама што је узнемирило бројне суграђане.
 
Тако су друштвене мреже преплављене фотографијама, али и коментарима забринутих грађана који упозоравају да се змије могу уочити на мјестима гдје их до сада није било. Једна Бањалучанка тврди да је њен пас угинуо након што га је угризла змија надомак центра града.
 
Уплашени грађани блиски сусрет са овим гмизавцима пријављују и надлежнима, а како су нам потврдили из “Еко-бела” грађани их свакодневно зову и говоре да су уочили змије.
 
- “Еко-бел” ће ове године радити на сузбијању змија које су због преурањених топлих дана изашле из хибернације - рекао је ово за “Глас Српске” директор овог предузећа Владимир Шушњар.
 
Према његовим ријечима, почетком наредне седмице почињу превентивно сузбијање ових гмизаваца.
 
- Све остале активности интервенција радиће се по позиву уколико припадају граду. То се односи на јавне установе, школе, вртиће те све зелене површине гдје борави веома много људи - појаснио је Шушњар.
 
Додао је да у ово доба године змије пресвлаче кожу, због чега излазе на површину тако да у наредних од 15 до 20 дана очекују да се број пријава повећа.
 
- Бањалука у 99 одсто случајева има неотровне змије. У посљедњих 25 година пратимо ситуацију те смо пар пута уочили шарку или поскока у неким приградским насељима или парк шумама. На срећу, то је врло ријетко, углавном се ради о смуку - објаснио је Шушњар и додао да у односу на прошлу годину за исти период има више пријава.
 
Из Дома здравља Бањалука појаснили су како реаговати уколико дође до уједа змије те како пружити прву помоћ, али и да располажу са довољном количином ампула серума антивиперинум против уједа змија.
 
- Приликом пружања прве помоћи уједени екстремитет, најчешће мјесто уједа, се мора имобилисати. Такође, потребно је скинути накит како оток не би довео до додатних компликација - рекли су из Дома здравља и навели да се потом пацијент, што прије, мора транспортовати у најближу здравствену установу.
 
Како су појаснили, степен хитноће код уједа змије зависи од много аспеката.
 
- Мјесто уједа змије, да ли је то крвни суд или неки други дио, реакције организма код уједене особе, врста змије и количине убризганог отрова и слично - навели су из ове здравствене институције.
 
Подсјетимо, неуобичајено топло вријеме измамило је средином фебруара змије које су изашле из својих скровишта, а једна је виђена на Бањ брду и то ни мање ни више него поскок.
 
Током шетње у рекреативној зони један суграђанин је “оком камере” ухватио необичног “пролазника”, а фотографију овог нимало омиљеног гмизавца објавио је на друштвеним мрежама.
 
Поскок
 
Члан друштва за истраживање и заштиту биодиверзитета Јовица Сјеничић рекао је за “Глас Српске” да на подручју Бањалуке има шест врста змија које се најчешће појављују.
 
- Отровница која се најчешће виђа је поскок, док шарку и босанског шаргана на подручју Бањалуке и околине тешко можемо уочити - појаснио је Сјеничић.
 
Истакао је да су најважније карактеристике за препознавање поскока то што је краћи од осталих змија, има дебље тијело, трокутасту главу, цик-цак пругу дуж тијела и рог на врху носа.
 

(Глас Српске)