Протест у Албанији због градње аеродрома који угрожава станиште птица :: Semberija INFO ::

 

Протест у Албанији због градње аеродрома који угрожава станиште птица


ТИРАНА - Еколошки активисти протестовали су током викенда на градилишту новог аеродрома на југу Албаније, који треба да подстакне туризам, али за који тврде да ће угрозити станишта за око 200 врста птица, укључујући фламингосе и пеликане.

Заштићена област Вјосе-Нарта, у близини албанске обале Јадранског мора, је кључна станица миграцијског коридора за птице које лете од Африке до сјевера Европе и натраг, преноси Ројтерс.

Туда пролази више од 200 птичјих врста, од којих се чак 33 налазе на попису посебно угрожених, попут фламингоса и модроноге сабљарке која се гњезди само у подручју ушћа ријеке Вјосе у лагуни Нарта у Албанији.

Власти граде аеродром на само пет километара од јадранске обале, са нетакнутим пјешчаним плажама, за које се ова сиромашна балканска држава нада да ће привући више страних туриста, наводи британска агенција.

„Порука онима који мисле да ће овај аеродром донијети развој је да ће у стварности он донијети само уништење“, рекао је туристички водич Аљбин Коља за Ројтерс, који је протестовао данас са више од 100 еколога и орнитолога.

Европска унија, којој Албанија намјерава да се једног дана придружи, поручила је да је пројекат аеродрома, који је покренут у децембру 2021. године и који треба да буде завршен крајем 2024. године, предузет у супротности са националним и међународним законима о заштити биодиверзитета.

Комитет Бернске конвенције, чији је циљ заштита европских дивљих животиња и природних станишта, саопштио је да би Албанија требало да обустави изградњу аеродрома.

У новембру је албански суд одбацио тужбу локалних невладиних организација против изградње аеродрома, али они су најавили да ће се жалити на ту одлуку, преноси Ројтерс.

Швајцарска фирма Мабетеx, која реализује пројекат, саопштила је да правци полетања и слетања авиона са овог аеродрома неће утицати на путеве кретања птица.

Наведено је да ће се писта налазити 3,5 километара од резервата за птице и пет км од њихових главних путева миграција, наводи британска агенција.


Независне новине