Радић: Црна Гора не може да изађе из НАТО, али може да повуче признање Косова :: Semberija INFO ::

 

Радић: Црна Гора не може да изађе из НАТО, али може да повуче признање Косова


Војни аналитичар Александар Радић оцијенио је данас да, у овом моменту, не постоји процедура по којој би Црна Гора могла да напусти НАТО.

Он је рекао да би то било политички врло несврсисходно, али да је евентуално повлачење признања Косова "сасвим друга тема".

У изјави агенцији Бета, Радић је рекао да је у политици практично све могуће, и да може да се замисли и сценарио по којем би партије које су добиле прилику да формирају нову владу Црне Горе, пожељеле да та земља напусти НАТО, али за то не постоји процедура у првих 20 година чланства па би такав евентуални потез могао да изазове и сукоб с читавом западном цивилизацијом.

"Ако буде формирана нова власт у Црној Гори, мислим да би за њих било прагматично да не радикализују ситуацију и не понове грешку коју је управо направио Мило Ђукановић по питању НАТО: онда када је свако противљење НАТО изједначавао с припадношћу српском народу и када је инсистирао на томе да 'ко је против НАТО, тај је Србин - а ко је Србин тај је против Црне Горе и независности'. Изборни резултати су показали да то баш није истина", рекао је Радић.

Он је указао да је цијелокупна црногорска историја била проткана подјелама, али да је у протекле четири године створена веома радикална атмосфера, због чега би новој власти било паметно да иде ка решењима која су прихватљива за највећи број грађана.

"У таквој ситуацији је за нове власти, када буду формиране, паметно да буду опрезне и да направе квалитетну процијену у каквом се окружењу Црна Гора налази. И да добро процјене шта се тиме добија, а шта губи. А то све питање НАТО ставља у други контекст и чини мање важним дилему да ли је уопште и могуће да се у првих 20 година напусти НАТО", рекао је он.

Радић је, међутим, повлачење признања Косова сасвим друга тема и да би било велико изненађење када нове власти не би покренуле то питање.

"За разлику од НАТО, који је много шири контекст, јер чак и Србија тежи да буде у пријатељским односима са тим савезом све до тачке у којој би од ње било затражено да постане чланица, питање Косова и досадашња повлачења признања показала су да постоји веома елегантан начин да се то учини", рекао је Радић.

Он је навео да је управо Ђукановић имао погрешну политику да се Црна Гора може градити само повлачењем антисрпских потеза у спољној и регионалној политици.

"Евентуални став о повлачењу признања би у најмању руку представљао акт унапређења добросусједских односа. Ни у којем случају не треба изједначавати повлачење признања са иступањем из НАТО. Признавање Косова није смјело ни да се догоди, ни да дође на дневни ред и ту је Црна Гора, у најмању руку, морала да буде неутрална, односно није смијела да га призна", рекао је Радић.

​Независне новине