Дан побједе над фашизмом обиљежен у Доњој Трнови: СРБИМА И РУСИМА СЛОБОДАРСТВО У КРВИ :: Semberija INFO ::

 

Дан побједе над фашизмом обиљежен у Доњој Трнови: СРБИМА И РУСИМА СЛОБОДАРСТВО У КРВИ




У меморијалном комплексу у Доњој Трнови полагањем вијенаца и одавањем почасти жртвама фашистичког терора обиљежено је 79. година од побједе над фашизмом.

Предсједник Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата /СУБНОР/ у Угљевику Ратко Ђурковић, организатор данашње манифестације рекао је да се на овај начин његује култура сјећања на све жртве фашистичког терора.



-На спомен-плочама у Доњој Трнови уписано 3.278 од којих је 2.200 Војвођана, а овај споменик симболише заједничку борбу народа из Источне Босне и Војводине-рекао је Ђурковић.

Поново је на сцени, помиње Ђурковић,   борба против фашизма.

-Руски народ и данас води борбу против повампиреног фашизма у Украјини-нагласио је Ђурковић.

Он је додао да је меморијални комплекс у Доњој Трнови мјесто сјећања на важне историјске догађаје, као што је велика побједа над фашизмом.

Заједно са бројним делегацијама, вијенац је положио и замјеник војног аташеа амбасадора Руске Федерације у 
БиХ мајор Стјепан Једељкин који је истакао да се данас одаје почаст свим жртвама који су по цијену сопственог живота ослободили Европу од фашизма.



У име општине Угљевик вијенац су положили одборник у Скупштини општине Угљевик Предраг Вујевић и предсједник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић.

Вујевић је истакао да је Србима и Русима слободарство у крви.

-Фашизам је највећа пошаст која се десила у 20 вијеку, када је Њемачка покушала да истријеби више народа, прије свега јеврејски народ па затим и словенске народе-рекао је Вујевић.

Двадесети вијек је вијек страдања, подсјетио је Вујевић и нагласио да је над српским народом извршен геноцид.

-На простору злогласне Независне државе Хрватске је постојао једини логор за дјецу у Јадовну а 18.000 дјечака и дјевојчица је на свиреп начин убијено само зато што су били Срби-рекао је Вујевић.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја у знак сјећања на тај дан 1945. године када је ступила на снагу безусловна капитулација нацистичке Њемачке, чиме је завршен Други свјетски рат у Европи, који је у историји човјечанства био најмасовнији, а по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 60 милиона људи.

Српски народ био је предводник борбе против фашизма на простору бивше Југославије и поднио највеће губитке, а Совјетски Савез дао је највећи допринос у сламању фашизма.


За Семберија инфо: Младен Василић