Mеђународни дан несталих: Jош се трага за 11.000 несталих особа на западном Балкану :: Semberija INFO ::

 

Mеђународни дан несталих: Jош се трага за 11.000 несталих особа на западном Балкану


САРАЈЕВО - На подручју Западног Балкана до данас је пронађено и идентификовано више од 70 одсто од 40.000 лица која су пријављена као нестала на крају оружаних сукоба 90-их година, а још се трага за око 11.000, саопштено је из Међународне комисије за нестала лица /ИЦМП/, поводом Међународног дана несталих.

Нестала лица пронађена су и идентификована уз употребу најнапреднијих научних метода и технологија, као и мултидисциплинарну сарадњу правосудних и истражних органа, специјализованих институција, форензичких стручњака и породица несталих.


На Међународни дан несталих, породице широм свијета позивају на расвјетљавање судбине људи који су нестали усљед оружаних сукоба, природних катастрофа, криминала, илегалних миграција и других узрока.

Због ситуације узроковане пандемијом вируса корона, ИЦМП је уз подршку Владе Велике Британије и у сарадњи за шефовима институција задужених за тражење несталих у земљама насталим на подручју бивше Југославије, организовао видео кампању с циљем већег ангажовања јавности на рјешавања питања лица која су још воде као нестали.

Заједничку поруку су послали предсједавајући Колегијума директора Института за нестале лица БиХ Амор Машовић, предсједник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић, предсједник Комисије за нестала лица Владе Црне Горе Драган Ђукановић и предсједавајући Управног одбора Регионалне координације породица несталих лица са подручја бивше Југославије Семина Алекић.

Срна / Глас Српске