Вучић: Из Немачке нам стигле честитке :: Semberija INFO ::

 

Вучић: Из Немачке нам стигле честитке


Фото - Танјуг
Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће пензионерима бити повећане пензије, те истакао да је за ову земљу пад од три одсто добар резултат с обзиром на ситуацију током пандемије вируса корона.

"Држава добро стоји, пензионерима у овом тренутку могу да кажем да ће имати не само очување пензија, већ и повећање пензија. И то свакако не безначајно. Усвојили смо швајцарски модел, имали смо минимални раст цена 1,4 посто, кад то додате на значајно повећање плата, то није нимало безначајан раст пензија", рекао је председник Србије Александар Вучић.

Како је рекао, прије седам година минималац је био око 15.000 динара и држава ће се сада потрудити да кроз помоћ послодавцима помогне да не дође до отпуштања радника.

"Верујем да ће сви бити задовољни. Немачка никад није имала овакав пад. Америка, а ни наше комшије. А ми смо у нормалним условима имали много веће плате. То вам говори како имамо способну државу и власт. Ми смо 2008. имали већи пад него ове године", рекао је Вучић, додајући да тада није било короне и да је свјетска економија данас у три пута већој кризи.

"Фантастичан резултат за Србију је -3, то ми сви кажу. Немачка је небо за нас, и не можемо се поредити, али честитке долазе управо оданде", каже предсједник.

Србија имање мање незапослених, него што их има око 20 земаља ЕУ, додао је он.

"Само Литванија и Финска су мало испред нас по БДП-у", каже Вучић, и додаје да све земље из региона, осим Србије, немају предвиђања за раст БДП-а у наредном периоду.

Каже да имају раст у рударству и електропривреди, али да их чека јачање грађевинарства.

"Од подизања БДП-а нам зависи повећање и плата и пензија. Мада су пензионери, као што сам већ рекао, сигурни. Очекујем да незапосленост буде испод 7,5 одсто", додаје предсједник Србије и закључује:

"Ако све буде ишло овим темпом, први пут у историји ћемо до краја 3. или 4. квартала следеће године по укупној стопи БДП-а пратећи Хрватску".

Телеграф / Независне новине