СЗО: Африка искоријенила дјечију парализу :: Semberija INFO ::

 

СЗО: Африка искоријенила дјечију парализу


Свјетска здравствена организација је у уторак, 25. августа, прогласила ерадикацију дивљих вируса полиомијелитиса с афричког континента. 

“Данас смо се окупили како бисмо се радовали историјском успјеху, сертификацији искорјењивања дивљег полиовируса у афричкој регији“, рекао је Тедрос Адханом Гебрејесус, генерални директор Свјетске здравствене организације.

Ово је други вирус, поред вируса великих богиња, који је искоријењен и с афричког континета. Ради се о неколико сојева вируса који инфицирају станице цријева, а инфекција може довести до парализе, најчешће у дјечијем узрасту те се стога болест зове и дјечија парализа. Прије вакцина, обољели су морали боравити у апаратима „жељезна плућа“ јер нису могли самостално дисати услед парализе.

"Данас је за Африку историјски дан. Афричка регионална комисија за сертификацију искорјењивања дјечије парализе (АРЦЦ) са задовољством објављује да је регија успјешно испунила критерије за цертифицирање како су дивљи полиовируси искоријењени, а нити један случај дивљих полиовируса није пријављен у регији већ четири године ", изјавила је професорица Роуз Лејк, предсједница АРЦЦ-а.

На подручју европског континента задњи случај дјечије парализе забиљежен је 1998. године, а ерадикација је проглашена 2002. године. У великом дијелу свијета – Сједињеним Америчким Државама, Канади, Русији и Азији, ова болест је искоријењена захваљујући великим програмима вакцинације.

Вакцине које спречавају ову болест су жива- орална вакцина (ОПВ) заснована  на сојевима Сабин, названим тако према америчком научнику Алберту Сабину, те инактивна вакцина (ИПВ), која се данас даје у већини земаља, а коју је први створио амерички вирусулог Јонас Салк.

У земљама гдје постоје дивљи сојеви вируса даје се, као основна превенција, управо орална вакцина. 

Агенције