Црнадак: Додик да повуче честитку Лукашенку :: Semberija INFO ::

 

Црнадак: Додик да повуче честитку Лукашенку


„Након што је Република Србија подржала Декларацију Европске уније о изборима у Бјелорусији, још једном позивам српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да повуче честитку Александру Лукашенку, који је очигледно предсједничке изборе добио користећи притиске, уцјене, насиље и друге недемократске методе“, рекао је Игор Црнадак, потпредсједник ПДП-а и некадашњи министар иностраних послова БиХ.
 
Црнадак каже да Република Српска треба да остане уз Србију када су важне спољнополитичке теме у питању, као што је одбијање признања Косова, али и да нема разлога да Република Српска иде путем изолације, подржавајуци Лукашенка и супротстављајући се и Београду и Бриселу и Вашингтону.
 
„За Републику Српску је важно да сваки њен грађанин има право на слободан избор, да нико не смије да га уцјењује и условљава како ће гласати, да опозиција мора бити слободна у вршењу својих активности, те да је било каква репресија неприхватљива. Зато Република Српска треба подржати Декларацију ЕУ, а српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, треба да иницира да то буде и званичан став Предсједништва БиХ“, додаје Црнадак.
 
Он каже да је то понашање Милорада Додика посебно погрешно у контексту данашњег састанка у Београду, гдје су Република Србија и предсједник Вучић дали пуну подршку Републици Српској и најавили значајне инфраструктурне пројекте, јер нема никакве потребе да се на питању стања у Бјелорусији званична Бања Лука супротставља Београду и наноси штету европским амбицијама и Републике Србије и Републике Српске и Босне и Херцеговине. 
 
 
Информативна служба ПДП-а