​Регионални састанак борачких организација регије Бијељина: Материјални положај демобилисаних бораца је сраман :: Semberija INFO ::

 

​Регионални састанак борачких организација регије Бијељина: Материјални положај демобилисаних бораца је сраман


Материјални и статусни положај у коме се налазе борачка популација у Републици Српској је сраман, мизеран и понижавајући. Он ни приближно не одговара заслугама демобилисаних бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца у стварању Републике Српске.



Тражимо од надлежних органа власти да хитно почну рјешавати нагомилане проблеме са којима се суочавају борачке категорије. У противном, бићемо принуђени да у најкраћем року, у координацији са врхом Борачке организације РС предузмемо радикалне мјере, што не искључује ни мирне протесте, саопштио је новинарима Ристо Радић, предсједник Општинске борачке организације Лопаре након регионалног састанка борачких организација Бијељине, Лопара, Угљевика, Брчког, Пегалићева и Доњег Жабара који је данас одржан у Бијељини.

Ристо Радић

Радић је изјавио да демобилисани борци остају при раније донесеним ставовима у погледу иницијативе Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“, одбацујући ту иницијативу као неприхватљиву.

„Поменута иницијатива у систему вредновања изједначава заслуге чланова ове асоцијације са заслугама погинулих бораца, РВИ и демобилисаних бораца у стварању РС. Незадовољни смо и инертношћу најодговорнијих функционера у врху Борачке организације РС и органа Борачке организације РС у борби за побољшање укупног материјалног и статусног положаја борачких категорија. Позивамо све припаднике борачке популације и сва удружења и организације које заступају борачку популацију на неопходно јединство у борби за остваривање права бораца која би била бар приближно адекватна њиховој улози у стварању Републике Српске“, истакао је Радић.



Миодраг Стевановић, предсједник Борачке организације Бијељина, изјавио је да су демобилисани борци с пуним правом незадовољни, уколико се зна да борачки додатак борца прве категорије износи око 70 КМ.

„То је недовољно за нормалан живот. Имамо пуно демобилисаних бораца који су обављали сезонске послове, али због пандемије корона вируса не могу чак ни то радити, тако да немају ни за основне потребе, за лијекове и храну. Данас о онима који су стварали РС нико не води рачуна. Имамо огроман притисак чланства које тражи побољшања свог положаја. Већ шест мјесеци траје пандемија вируса корона, а бораца нема ни у каквом програму помоћи. Борачки додатак мора бити плаћен бар 5 КМ мјесечно по учешћу на борбеној линији, што би износило око 200 КМ за борца прве категорије. То не би било неко велико финансијско оптерећење за државу“, изјавио је Стевановић.

Семберија инфо - Љ.Љубојевић