УН потврдиле прво на протесте током пандемије :: Semberija INFO ::

 

УН потврдиле прво на протесте током пандемије


УН-ов одбор за људска права је у сриједу, 29. јула потврдио право на мирне протесте и упозорио да се то основно право не смије спречавати због сигурносних и здравствених разлога. 

Током пандемије ковида-19, у којој је широм свијета умрло више од 650.000 особа, бројне владе су забраниле скупове изнад одређеног броја људи.

"У овом периоду, када догађаји попут пандемије ковида-19 постављају изазове без преседана и када глобални протести подршке покрету Black Lives Matter (Црни животи су важни) показују важност права на протесте, Одбор за људска права УН-а је објавио упутства која прецизирају концепт мирног окупљања и дужности влада", наводи се у саопштењу.

“ТЕМЕЉ ДЕМОКРАТСКОГ ДРУШТВА ЈЕ УЧЕСТВОВАЊЕ НА МИРНОМ ОКУПЉАЊУ“

Одбор, независни орган који чини 18 стручњака, задужен је за провјеру примјера Међународног пакта о грађанским и политичким правима, чији члан  21 потврђује право на мирне протесте. 

"Темељ демократског друштва је учествовање на мирном окупљању ради изражавања ставова, прославе, истицања захтјева", рекао је Кристоф Хеунс, извјештач текста.

"Сви, дјеца, странци, жене, радници мигранти,  азиланти и избјеглице имају право да мирно протестују, у разним облицима, на јавним или приватним мјестима, у отвореном или затвореном простору или онлајн", прецизирано је, а Хеyнс је коментарисао:
"Ствари су се промијениле, а посебно улога технологије. Данас се бројна окупљања  одвијају онлајн, као покрет МеТоо, и њих закон мора штитити.

НАГЛАСИЛИ ПРАВО НОВИНАРА ДА ДОКУМЕНТУЈУ ОКУПЉАЊА

Одбор је подсјетио владе на њихове дужности да омогуће мирна окупљања и да штите демонстранте, те да их не забрањују без увјерљивог оправдања. "Општи разлози попут јавног реда или сигурности не представљају чврсте темеље за забрану мирних протеста", изјавио је Хеyнс.

Упутства која је објавио Одбор такође прецизирају да демонстранти имају право да носе маске и капуљаче, те да владе не смију прикупљати личне  податке за застрашивање демонстраната,  нити да блокирају интернет.
Одбор такође наглашава "право новинара и посматрача удружења за заштиту људских права да прате и документују  скупове, и оне који су забрањени и који су насилни".

Семберија инфо