СЗО И УН ЗАБРИНУТИ ЗБОГ БИХ :: Semberija INFO ::

 

СЗО И УН ЗАБРИНУТИ ЗБОГ БИХ


Мисије Свјетске здравствене организације у Уједињених нација у Босни и Херцеговини изразиле су забринутост због повећаног броја случајева заразе коронавирусом у овој земљи.

Стога су позвали власти да повећају тестирања и праћење контаката како би обуздале епидемију.

У заједничкој изјави координаторке УН у БиХ Ингрид Мекдоналд и директора канцеларије СЗО Виктора Олсавског, наводи се да су те двије међународне агенције ,,забринуте извјештајима здравствених установа широм БиХ о достизању крајњих капацитета с посљедњим оштрим растом броја случајева ковида 19”.

Из СЗО и УН наводе да би власти требало да “прошире капацитете за тестирање и праћење контаката, укључујући капацитете здравствених установа, као и да појачају подршку специјализираним здравственим радницима.

,,Један од најважнијих алата за сузбијање ширења вируса је праћење контаката. Праћење је темељ одговора на ширење зараза од оспица до дечје парализе, од еболе до, сада, ковида 19. Видјели смо у другим земљама како се овај вирус може ставити под контролу агресивним и циљаним тактикама строгим тражењем, изолацијом и третманом инфекција”, стоји у заједничкој изјави.

Они су навели да ће се власти и друштво суочити с већим искушењима након почетка школске године те су оцијенили како велика одговорност лежи и на грађанима који се требају придржавати основних епидемиолошких мјера попут одржавања хигијене, држања размака и ношења маски.

Семберија инфо