СИПА УХАПСИЛА НАЧЕЛНИКА ПОЛИЦИЈСКЕ СТАНИЦЕ – ИЛЕГАЛНО ХАПСИО ЉУДЕ ЗБОГ КОМЕНАТАРА НА ФЕЈСБУКУ! :: Semberija INFO ::

 

СИПА УХАПСИЛА НАЧЕЛНИКА ПОЛИЦИЈСКЕ СТАНИЦЕ – ИЛЕГАЛНО ХАПСИО ЉУДЕ ЗБОГ КОМЕНАТАРА НА ФЕЈСБУКУ!


Припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) ухапсили су данас Саида Љубијанкића, командира Полицијске станице Цазин због постојања основане сумње да је починио кривично дјело злоупотребе службеног положаја или овлаштења и противзаконитог лишавања слободе.

“Сумња се да је у периоду од краја априла до средине јуна ове године, због коментара на друштвеној мрежи Фацебоок, противзаконито наредио расписивање оперативне потраге и дао налог да се слободе лиши једна оштећена особа, иако се дежурни тужилац Кантоналног тужилаштва Унско-санског кантона у то вријеме очитовао да у таквом коментару на друштвеној мрежи нема елемената кривичног дјела. По налогу осумњиченог оштећена особа је ухапшена и противправно задржана, а дежурни тужилац Кантоналног тужилаштва Унско-санског кантона није обавијештен о разлозима и времену лишавања слободе“, саопштили су из Тужилаштва УСК.

Осумњичени је, како се истиче у саопштењу, након тога наставио противправно поступати те упркос директном налогу дежурног тужиоца, Кантоналном тужилаштву Унско-санског кантона против оштећене особе доставио извјештај о почињеном кривичном дјелу.

Даље се наводи како ће о даљим радњама и евентуалним мјерама у овом предмету, поступајући тужилац одлучити након што осумњичени буде предат и испитан у Кантоналном тужилаштву Унско-санског кантона.

Занимљиво је како је Опћински суд у Цазину, у априлу прошле године потврдио оптужницу против Љубијанкића и полицајца Адмира Шабића.

Против њих је подигнута оптужница због злоупотребе положаја или овлаштења и на терет им се ставља да су 3. јануара 2019. године, користећи свој службени положај, прибавили материјалну корист лицу Н.П. из Цазина.

Оптужница их терети да су прекршили Закон о оружју и муницији УСК те против важећих законских одредби, прије окончања правоснажног судског поступка који се водио против Н.П., истоме вратили одузети пиштољ.

Ова особа је раније починила прекршај због незаконитог посједовања и употребе ватреног оружја због чега му је оно одузето од стране полиције, а против њега је поведен судски поступак који још увијек није окончан.

Љубијанкић је као командир полиције наредио да се пиштољ врати Н.П. а Адмир Шабић је прихватио незакониту наредбу, начинио потврду и спорни пиштољ вратио.

На тај начин они су, како се наводи у оптужници, прибавили незакониту корист за Н.П. у виду неприпадајућег права на држање и посједовање наведеног оружја.

Суђење у овоме случају пред Опћинским судом у Цазину још није започело.

(независне)