Обавезно ношење маски на отвореном гдје није могућа дистанца :: Semberija INFO ::

 

Обавезно ношење маски на отвореном гдје није могућа дистанца


БАЊАЛУКА - Републички штаб за ванредне ситуације донио је закључак о обавезном ношењу маски на отвореном простору, али на мјестима гдје се не може обезбиједити дистанца од два метра, рекао је данас министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Шеранић је навео да ово није враћање мјере из априла, већ да је ријеч о обавези ношења маски у специфичним околностима, односно на аутобуским стајалиштима, пијацама, приликом чекања у редовима, одласка у трговинске ланце који имају продају на отвореном, на сахранама и слично.

Он је на конференцији за новинаре, након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације, рекао да се до 3. августа продужава мјера окупљања до 50 лица, те обављање спортских активности без публике, као и ограничавање радног времена до 23.00 часа.

Када је ријеч о епидемиолошкој ситуацији, Шеранић је рекао да је у Српској тренутно 10 лица на респираторима, од којих осам на Универзитетском клиничком центру, те по једно у болницама у Источном Сарајеву и Бијељини.

- Епидемилошка ситуација је неповољна, тренутно је 3.719 позитивних лица, те 1.833 опорављених. Хоспитализована су 233 лица, од којих 57 у Универзитетском клиничком центру, те 177 у осталим болницама - навео је Шеранић.
Он је додао да је 60 одсто заражених старосне доби од 30 до 64 године, 17 одсто од 15 до 29 година, те да је значајно пао број лица старијих од 65 година, која су, како је навео, најревноснија кад је ријеч о ношењу заштитне опреме.
Шеранић је навео да у болницама у Српској до сада није било потребе за збрињавањем дјеце позитивне на вирус корона.

Он је рекао да је на сједници Републичког штаба договорен пројекат увезивања свих интензиних њега видео-линком, како би се љекари међусобно консултовали и што ефикасније организовали рад.

- Разговарили смо о донацији УНДП-а од 750 пулсних оксиметара које смо расподијелили болницама и домовима здравља. Ријеч је о средствима која мјере засићеност кисеоника у крви и на основу тога се процјењује у каквом стању су пацијенти - навео је Шеранић.

Он је додао да док год не буде било вакцине или лијека мора се дјеловати на појединца и заједницу, на које се и односе све мјере Републичког штаба.

Српска има довољно тестова

Ален Шеранић изјавио је да Српска има довољно тестова на вирус корона, као и да тренутно располаже са довољно смјештајних капацитета за збрињавање заражених пацијената.

Истакао је да о томе говори и податак да је Српска недавно набавила 25.000 таквих тестова.

Он је навео да је у Српској до сада вирусом корона било заражено 180 дјеце, али да ниједно није било збринуто болнички.

Када је ријеч о смјештајним капацитетима за изолацију заражених, Шеранић је навео да су све болнице обавезне да организују ковид-одјељења сходно расположивим ресурсима.

Шеранић је рекао да Српска тренутно има довољно капацитета и кревета да збрине све пацијенте, али и да се на том плану за сваки дио Српске раде процјене уколико дође до додатног погоршања ситуације.

Он је рекао да се сједнице Народне скупштине могу одржавати све док се поштују препоруке надлежних здравствених институција.

- Све док се поштују те мјере изузетно је низак ризик заразе унутар Народне скупштине. Ту мислим на кориштење заштитне маске, одржавање дистанце и одређене физичке баријере - рекао је Шеранић.

Глас Српске