Злоупотребе субвенција, препродавали тракторе :: Semberija INFO ::

 

Злоупотребе субвенција, препродавали тракторе



Из буџета Републике Српске прошле године је било издвојено више од 28,1 милион КМ на име субвенција за тракторе у пољопривредној производњи, али по ријечима министра пољопривреде РС Саве Минића, на терену је било злоупотреба односно препродаје тих трактора у ФБиХ.

Мислим да јесте било злоупотребе, али вјерујем да је таквих случајева било минимално, рекао је.

"Ми смо имали контроле приликом куповине трактора, приликом регистрације, па имамо редовне и ванредне контроле на терену. Тешко је то поуздано рећи, али мислим да је било таквих злоупотреба на терену. Рецимо, дођете у контролу Шамац код пољопривредника који је територијално од ФБиХ удаљен око три километра. Каже да му је трактор на поправци и довезе га преко ноћи на увид контроли", илустровао је Минић.

Додао је како је разговарао на ту тему и са министром пољопривреде ФБиХ те да су договорили такве контроле.

"Мислим да смо сада све урадили да се то не дешава, јер смо за услов повећали земљишни ресурс и ставили забрану отуђења, па не вјерујем да неко жели да ризикује и купи од некога трактор, а да не може да га преведе на своје име и да га има у свом власништву. Осим тога, сада и на подручју ФБиХ имају буџетски подстицаји за набавку трактора", објаснио је Минић. 

Потврдио је да Министарство пољопривреде РС има неизмирених обавеза према пољопривредним произвођачима и да је тај износ око 70 милиона КМ.

"Да, имамо неизмирених обавеза. Али, у уторак смо исплатили пет милиона КМ, остало је још само за механизацију, тракторе и прикључке да исплатимо. Очекујем да ћемо и то исплатити наредне седмице. Напомињем да смо исплатили око 110 милиона КМ, те да нам је појава свињске афричке куге непланирано појела дио средстава", додао је Минић и рекао да је убијеђен да се ова болест у РС тренутно држи под контролом, те да је остало још око 800.000 КМ да се исплати узгајивачима свиња од планираних 24 милиона КМ.

ИЗВОР: Фена (Е.Д.) / БХРТ