Вирус корона однио два живота, обољело још 40 људи у РС: Већина новозаражених радници фабрике из Стоца :: Semberija INFO ::

 

Вирус корона однио два живота, обољело још 40 људи у РС: Већина новозаражених радници фабрике из Стоца


БАЊАЛУКА – Вирус корона у протекла 24 часа потврђен је код 40 особa у Републици Српској, а преминуле су двије особе код којих је потврђено присуство овог вируса.

Институту за јавно здравство Републике Српске пријављене су смрти два мушкарца, средње и старије животне доби из Теслића и Приједора, са удружениим обољењима.

Када је ријеч о новозараженима, 14 особа је из Љубиња, 13 из Билеће, три из Лакташа, по двије из Приједора и Мркоњић Града и по једно из Бањалуке, Козарске Дубице, Требиња, Источне Илиџе, Новог Града и Теслића. Ради се о десет мушкараца и 30 женa, од којих је шест млађе, 30 средње и четири особе старије животне доби.

Већина новозаражених су радници фабрике за прераду рибе код Стоца у ФБиХ. Хигијенско епидемиолошке службе домова здравља Љубиње и Билећа, у сарадњи са Регионалним центром Института за јавно здравство РС из Требиња, предузимају све неопходне епидемиолошке мјере на сузбијању ширења вируса.

Фабрика за прераду рибе "Жувела" у Стоцу затворена је прије неколико дана након што је утврђено да је троје запослених позитивно на вирус. Први забиљежени случај заразе, појавио се код запосленог који долази са територије општине Љубиње. Послије тога, обављено је тестирање особа с којима је заражени био у контаткту тако да је вирус кроона потврђен код још двоје запослених.

У питању је радна средина, са 120 запослених, а од којих је већина са територије Републике Српске.

У Институту за јавно здравство Републике Српске, Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске и Универзитетској болници у Фочи током протеклог дана обављено је тестирање 280 лабораторијских узорака,

До сада је у Републици Српској од 36.374 тестираних особa код 2.201 потврђен вируса корона, од чега су преминуле 124, а опоравило се 1.315.

Укупан број хоспитализованих у Републици Српској је 131 - у УКЦ-у Републике Српске 46, а у општим болницама 85.

Укупан број лица код којих је тест SARS-CoV-2 позитиван са благом клиничком сликом или без симптома у објектима за изолацију је 177.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно je 2.309 особa, а надзор је завршен код 36.677 особа. 

Глас Српске