Борел и Вархељ о Мостару: Корак ка ЕУ :: Semberija INFO ::

 

Борел и Вархељ о Мостару: Корак ка ЕУ


Високи представник ЕУ Жозеп Борел и комесар за сусједство и проширење Оливер Вархељ дали су заједничку изјаву о политичком споразуму о изборном закону по питању Мостара.

- Поздрављамо политички споразум лидера о изборном закону по питању Мостара који би напокон омогућио становницима Мостара да након 12 година остваре своје право гласа на локалним изборима. Сада очекујемо брзо усвајање повезаних законских амандмана у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине, у складу са прописаним процедурама, те апелујемо на владајућу већину да осигура све неопходне услове за одржавање локалних избора широм земље, што укључује и усвајање буџета.

Одржавање локалних избора у Мостару уврштено је у 14 кључних приоритета Мишљења Европске комисије о захтјеву Босне и Херцеговине за чланство у ЕУ. Што се тиче политичког споразума о даљњој изборној реформи, ЕУ поново наглашава потребу да се у потпуности адресирају кључни приоритети из Мишљења како би Босна и Херцеговина напредовала на свом путу ка пријему у ЕУ. 

Питања која се тичу избора требају се рјешавати у складу с европским стандардима, при том узимајући у обзир контекст специфичан за земљу. Не би се требали подузимати било какви законодавни или политички кораци који би отежали спровођење пресуде Европског суда за људска права у случају Сејдић-Финци и повезаних пресуда. Босна и Херцеговина такођер треба провести препоруке ОСЦЕ-а / ОДИХР-а како би унаприједила демократски квалитет изборних процеса, наводи се у заједничкој изјави.  

Семберија инфо