ЕУ даје БиХ 20 милиона евра за помоћ пољопривреди :: Semberija INFO ::

 

ЕУ даје БиХ 20 милиона евра за помоћ пољопривреди


Европска унија издвојила је 20 милиона евра за модернизацију пољопривредно-прехрамбеног сектора у Босни и Херцеговини. Средства ће бити доступна у оквиру четворогодишњег пројекта ЕУ4Агри, који ће подржати око 2.600 пољопривредно-прехрамбених произвођача широм БиХ, наводи се у саопштењу Делегације Европске уније у БиХ.

„На овај начин, Европска унија пружа подршку овом сектору не само у отварању нових радних мјеста, већ очувању постојећих и опоравку од посљедица КОВИД-19 пандемије“, саопштено је из Делегације Европске уније.
Укупна вриједност пројекта износи 20,25 милиона евра, а проводе га и суфинансирају са 250.000 евра средстава Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у БиХ и Чешка развојна агенција (ЦзДА).



Подршка пољопривредно-прехрамбеном сектору биће проведена путем позива за додјелу грантова у три области. Прва ће обухватити улагање у примарну производњу и капацитете за прераду у циљу јачања тржишне ефикасности.

Друга се односи на јачање савјетодавних услуга за унапређење знања и развој вјештина, а трећа на јачање руралне економије.

Пројекат ће такође корисницима пружити техничку помоћ како би што успјешније искористили расположива бесповратна средства. 

Први јавни позиви за додјелу грантова у оквиру пројекта ЕУ4Агри планирани су за јули, септембар и октобар 2020. године.

Делегација Европске уније у Босни и Херцеговини средином маја најавила је провођење 34 развојна пројекта, вриједна 4.7 милиона евра као помоћ сектору туризма, пољопривредно-прехрамбеном сектору и руралном развоју. 
Сви позиви ће бити објављивани на wеб страници УНДП-а у БиХ (https://www.ba.undp.org/), као и на друштвеним мрежама ЕУ у БиХ.