МАРКО МИЛИСАВ, АМБАСАДОР БИХ У КАНАДИ: МЈЕРЕ СПАСИЛЕ ЖИВОТЕ :: Semberija INFO ::

 

МАРКО МИЛИСАВ, АМБАСАДОР БИХ У КАНАДИ: МЈЕРЕ СПАСИЛЕ ЖИВОТЕ


Мјере које је Република Српска предузела у борби против пандемије су ефикасније, одлучније и правовременије у односу на велики број других земаља па и Канаду. Затварање граница и обавезан карантин, иако су непопуларне мјере, показале су се као веома успјешне и спасиле животе.

Истакао је то за “Глас Српске” амбасадор БиХ у Канади Марко Милисав, нагласивши да су многе земље и владе дуго оклијевале да повуку те потезе.

- Обично када нас пореде са другим државама, нарочито са економски развијенијим попут Канаде, та поређење не буду у нашу корист. Овога пута није тако. Са ове дистанце и географске и временске, могу рећи само ријечи хвале за све нивое власти у Републици Српској све до наших представника у институцијама БиХ - поручио је Милисав.

Од почетка пандемије Амбасада БиХ је на располагању свим држављанима БиХ који се тренутно налазе у Канади.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији у тој земљи, Милисав је рекао да је број заражених вирусом корона око 50.000, са више од 2.700 смртних случајева, што ту земљу сврстава у ред теже погођених пандемијом.

- Најтеже стање очекивано је у двије најмногољудније и најгушће насељене канадске провинције Онтарију и Квебеку, са више од 40.000 заражених односно 2.550 преминулих. Стање је тешко и забринутост грађана је очигледна - истакао је амбасадор БиХ.

Додаје да забринутости грађана доприносе и негативни ефекти које је пандемија имала на економију Канаде, јер је само током посљедње двије седмице марта, односно прве двије седмице пандемије у Канади, без посла остало више од милион људи.

- Још нема званичних података за април, али је очигледно да ће тај број бити далеко, далеко већи. Власти Канаде, како на федералном тако и на нивоу провинција, дају све од себе да успоре ширење вируса и ублаже посљедице пандемије и те мјере већ дају одређене резултате - рекао је Милисав.

(Глас Српске)