Обиљежен Дан Војске Републике Српске, Дан семберских ратних јединица и Дан 3. Пјешадијског Република Српска пука: Показали како се треба борити за родну груду :: Semberija INFO ::

 

Обиљежен Дан Војске Републике Српске, Дан семберских ратних јединица и Дан 3. Пјешадијског Република Српска пука: Показали како се треба борити за родну груду


Парастосом и полагањем вијенаца испред Споменика погинулим борцима Отаџбинског рата, коме су присуствовали градоначелник Бијељине Мићо Мићић и начелник Угљевика Василије Перић, Његово преосвештенство епископ зворничко тузлански Фотије са свештенством, ратни команданти, представници Градске борачке организације, демобилисани борци, учесници Отаџбинског рата, обиљежен је  12. Мај – Дан Војске Републике Српске, Дан семберских ратних јединица и Дан 3. Пјешадијског Република Српска пука.



Предсједник Градске борачке организације Миодраг Стевановић изјавио је да је ово посебан дан, јер се уз Дан Војске Републике Српске обиљежава и Дан семберских ратних јединица.

„Већ дуги низ година, у свечарској атмосфери, обиљежавамо дан ратних јединица које су дејствовале на подручју Семберије и Мајевице. На овом подручју дејствовало је седамнаест ратних јединица и све оне су дале немјерљив допринос у стварању Републике Српске. На овом подручју погинуло је око 1.000 бораца,  имамо више од 2.000 ратних војних инвалида и 28.000 демобилисаних бораца. Ту смо, да се поклонимо нашим погинулим саборцима, који никада не смију бити заборављени“, истакао је Стевановић.

Будимир Гаврић, генерал у пензији, начелник Штаба Источно-босанског корпуса током протеклог Отаџбинског рата, који је посљедњу ратну годину обављао и функцију команданта корпуса, изјавио је да већ двадесет и осму годину с поносом обиљежавамо Дан Војске Републике Српске.

„Наш корпус је бранио простор од Зворника до Добоја у почетном периоду рата, да би касније, након формирања Оперативне групе Добој и Дринског корпуса, зона Корпуса била сужена, те је Корпус успјешно бранио и одбранио простор Семберије, Мајевице и Посавине. Ускоро ћемо обиљежити и годишницу пробоја Коридора. Наш Корпус  је значајно допринио извршењу тог задатка на простору јужно од Модриче. Морам да истакнем и то да је ИБК ВРС дао значајан допринос одбрани других српских простора, ван зоне Корпуса. Ангажовали смо јединице, ранга чете, батаљона и бригаде, на другим дијеловима ратишта, као што је била Гарда „Пантери“, Бијељинска лака пјешадијска бригада, на простору од Романије до Крајине. У тим борбама, за одбрану слободе српског народа, пале су велике жртве. Наш корпус је изгубио 1.869 бораца, а више од 5.000 је било теже и лакше рањених и повријеђених“, истакао је генерал у пензији Будимир Гаврић.

Пуковник Небојша Јовановић, командант 3. Пјешадијског батаљона Трећег пјешадијског Република Српска пука, истакао је да на овај дан обиљежавамо 28 година од формирања ВРС и 15 година од формирања Трећег пјешадијског Република Српска пука.

„Трећи пјешадијски батаљон, који је стациониран у касарни „Војвода Степа Степановић“, учествује у пригодном обиљежавању Дана ВРС, на начин да имамо свечани дефиле ратних застава кроз град до централног спомен – обиљежја. Српски народ је почетком деведесетих година прошлог вијека био приморан да одговори на невољу која се надвила над њим. Српски народ је, као и много пута у историји, одговорио на најбољи могући начин и стао је у одбрану својих вијековних огњишта. У одбрамбено-отаџбинском рату српски народ је још једном исказао патриотизам и родољубље, показавши како се треба борити за своју родну груду. Кроз одбрамбено-отаџбински рат створили смо услове за настанак и опстанак Републике Српске.  Такође, показали смо шта значи слава и част за српског војника. И припадници Трећег пјешадијског батаљона достојни су потомци својих славних предака“, истакао је, између осталог, пуковник Небојша Јовановић.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић
​Фото - Б. Милошевић